Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

В село Орляк представиха ползите от това да компостираш в домашни условия

Компостирането при домашни условия често се счита за най-полезния начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци, тъй като намалява емисиите и разходите, свързани с транспортиране на компоста, гарантира внимателен контрол на използваните материали и увеличава осведомеността на потребителите по проблемите на околната среда. Това бе посочено по време на поредното събитие  в рамките на  кампанията за привличане на уязвими обществени групи и широката общественост от община Тервел в действия за намаляване на растителния  отпадък. Тя се осъществява по проект „Партньорства за развитие“. Той е финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. Проектът се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел.

В слабо населените райони рзделното събиране на отпадъците може да се окаже прекалено скъпо и домашното компостиране може да представлява по-добро решение.

Компостирането е процес на разграждане на органичните отпадъци в присъствие на кислород, при който се получава еднороден кафеникаво-черен ронлив материал, подходящ за наторяване на земеделските култури и за възстановяване на органичната материя в почвата. Процесът се извършва благодарение на различни видове микроорганизми, действащи в аеробна среда: бактерии, гъбички, актиномицети, протозои, които присъстват естествено в органичната част на битовите отпадъци или могат да се добавят изкуствено за да се ускори процеса.

Най-важните фактори, които оказват влияние при компостирането са: наличието на кислород, влага, съотношението С/N, размера на частиците, рН на средата и температурата.

Участниците бяха обучени как се прави компостер, как сами да произвеждат компост и научиха какви са ползите от неговата употреба в стопанството. Бяха  представени практики за оползотворяване на растителния, текстилния и строителен отпадък.  

 

c