Събота, 27 април 2024

27.04.2024

Последвайте ни

В Добрич изграждат хеликоптерна площадка за нуждите на болницата

Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения в различни градове, където да могат да кацат т.нар. медицински хеликоптери.

Сред градовете, където се планира да има такива площадки, е и Добрич. Това стана ясно на пресконференция в Добрич на служебния министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. 

Българската държава ще вземе на лизинг два хеликоптера, заедно с обучен екипаж и техници за нуждите на здравеопазването. След 15 декември се очаква да дойде първият хеликоптер, който здравното министерство закупува чрез програма и вече има сключен договор с италианската страна, съобщи министърът на здравеопазването.

За тези два хеликоптера ще има две основни бази в страната – Долна Митрополия и София. Създадена е голяма работна група между министерствата на здравеопазването, на отбраната, на транспорта и на регионалното развитие и благоустройството, допълни здравният министър.

Комисията има за цел да уточни хеликоптерните площадки в цялата страна, където ще е подходящо да кацат медицинските хеликоптери. В доста градове в страната ще има такива площадки, сред тях е и град Добрич.

Мястото за площадката в Добрич вече е уточнено, като по концепция то ще бъде в близост до Многопрофилната болница за активно лечение, за да може пациентът да бъде докаран до лечебното заведение.

В момента се изготвя заданието за обществената поръчка, като площадките ще бъдат реализирани от Здравното Министерство, каза д-р Меджидиев.

c