Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Ученици от ОУ „Стефан Караджа“ Добрич са класирани на Световен фестивал FIRST LEGO League

Осмото издание на фестивала „Роботика за България“ в НДК София се проведе на 3 юни. Състезанието е организирано по правилата на FIRST LEGO League. Участваха 188 деца от цялата страна в 36 отбора, финалисти от 21 училища в България, с роботи, програмирани да се справят с различни предизвикателства. Всеки отбор е от ученици на възраст между 10 и 16 години, които се състезават в 4 категории. Подготовката на учениците отнема между 5 и 6 месеца. На фестивала отборът минава през съдийски комисии, получават оценки за постиженията в четирите категории, в които са се обучавали и са работили през цялата година - робоигра, рободизайн, научноизследователски проекти и екипна игра.

За втора поредна година отборът Smart Robo на ОУ „Стефан Караджа“  Добрич участва в това събитие.  Ученици от 6 клас – Сесил Сюлейман, Ирен Крайчева, Николета Христова, Ивайло Георгиев и Нейчо Георгиев, са работили, изпълнявайки различни мисии и задания с подкрепата на своите ментори Мария Георгиева – главен учител по ИТ и Компютърно моделиране и Дариела Божилова – учител по математика.

На фестивала се състезаваха  отбори от различни дивизии - SPIKE, EV3 Premier, EV3 div A, EV3 div B, Arduino. Отборът Smart Robo се надпреварваха достойно в категория SPIKE от между 11 отбора от страната.

Отборът Smart Robo е един от 24-те отбора от цяла България, класирани на първия фестивал по роботика FIRST LEGO League, който ще се състои на 8 юли в зала Колодрума,  Пловдив. Фестивалът FIRST LEGO League е световен и се провежда в почти всички държави. Това ще е първото му издание у нас.

Тази година по програма „Роботика за България“ беше одобрен още един екип ментори за обучение и създаване на втори отбор по роботика в ОУ „Стефан Караджа“. Обучението по роботика в училището започва от първи клас в занимания по интереси и се надгражда през всички години като на учениците се осигурява високотехнологичен СТЕМ център и насочва интереса  към науката и технологиите.

c