Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Църквата почита Светите седем мъченици от Херсон

На 7 март църквата почита Светите седем свещеномъченици, пострадали в Херсон – това са  Василий, Ефрем, Капитон, Евгений, Евтерий, Елпидий и Агатодор Херсонски.

Християните били преследвани по времето на Диоклетиан. Затова патриархът пратил няколко епископи в различни страни, за да проповядват светото Евангелие. Ефрем и Василий били двама от тях. Те утешавали гонените християни и увещавали езичниците да се обърнат към Бог. Ефрем стигнал до река Дунав, проповядвайки словото Божие. Много хора приели от него св. кръщение, но повечето го посрещали враждебно. Той с търпение понасял гоненията и най-после бил посечен с меч. Василий продължил да проповядва в Херсон.

Тримата епископи Евгений, Елпидий и Агатодор също пристигнали в Херсон. Християните ги приели с радост, но евреите и езичниците се опълчили срещу тях и след известно време ги убили.

Минали няколко години. В царуването на император Константин йерусалимският патриарх отново изпратил в Херсон епископ на име Евтерий. Той бил враждебно посрещнат от враговете на християнската вяра, но императорът покровителствал християните. След неговата смърт в Херсон бил пратен епископ Капитон. Св. Капитон бил няколко години епископ там. Веднъж, на път за Цариград, той бил застигнат от буря и корабът му бил захвърлен към устието на Днестър. Суровите жители на страната заловили епископа и го удавили в морето.

c