Сряда, 16 октомври 2024

16.10.2024

Последвайте ни

Този месец започва събарянето на сградата на детска градина №12 "Щурче" в Добрич

На два пъти от държавния бюджет се отпуска финансиране за новата сграда. От Общината уверяват, че няма двойно финансиране

Сградата на детската градина №12 „Щурче“ по ул. „Вардар“ 67 в Добрич е подготвена за събаряне, което е възложено и ще започне през настоящия месец. Това отговориха от Община град Добрич на запитване на Про Нюз Добрич по Закона за достъп до обществената информация.

От администрацията посочиха, че в момента се провежда процедура за вътрешен подбор на основание чл. 82 от ЗОП по рамково споразумение No ДОП-257/07.11.2023 г. Офертите са отворени и се очаква до 1 месец да се сключи договор за строителство. Веднага след това могат да започнат строително - монтажни работи по изграждане на обекта.

През 2020 г. по Програма „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища“ (2020-2022 г.)“ на МОН бяха отпуснати средства за нови сгради на ДГ №10 „Слънчице“ и ДГ №12 „Щурче“, като за двете сгради бяха отпуснати над 2 600 000 лв. През юли 2022 г. става ясно, че Община Добрич търси средства от МФ за дофинансиране на проекта за нова сграда за Детска градина №12 „Щурче“. През март т.г. беше съобщено, че Общината е подписала с МРРБ споразумение за Изграждане на нова сграда за Детска градина № 12 „Щурче“ /3,7 млн. лв./

В тази връзка попитахме Община Добрич усвоени ли са и за какво отпуснатите през 2020 г. средства за нова сграда на ДГ №12 „Щурче“. В отговор, който получихме от Общината, се посочва, че от отпуснатите средства са усвоени 42 909 лева за изготвяне на инвестиционен проект.

След изготвяне на инвестиционния проект и остойностяването му, се оказало, че финансовият ресурс по Програма „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища“ (2020-2022 г.)" на МОН за реализиране на обект "Нова сграда на ЦДГ No12 „Щурче“ не е достатъчен.

От Общината обаче уверяват, че няма двойно финансиране за обекта. Посочената в Приложение No3 към чл. 107, ал. 13 на ЗДБРБ за 2024 г. сума включва строителство, авторски и строителен надзор. Изпълнението на обекта ще се извърши изцяло със средствата от държавния бюджет, съгласно споразумение, сключено с Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Новата сграда ще бъде изградена на мястото на съществуващата в момента.  Строителството ще започне след сключване на договор, възложен по реда на ЗОП. Освен строителството на новата детска градина, предстоят и ремонти на други детски градини на територията на града, поради което стартирането ще се съобрази с възможностите за преместване на децата в други детски заведения, посочиха още от Община град Добрич.

c