Петък, 27 септември 2024

27.09.2024

Последвайте ни

Томина неделя е! Светла неделя - не се захваща тежка работа

Раздават се боядисани яйца за душите на покойните близки

Томина неделя е. През първата неделя след Великден честваме паметта на един от дванадесетте Христови ученици – св. апостол Тома.

След възкресението си Иисус се явил на учениците, но апостол Тома не бил сред тях. Апостолите му казали: "Видяхме Господа", но той не искал да им повярва докато сам не го види с очите си и докато не пипне неговите рани. Осем дни по-късно апостолите се били събрали отново, а заедно с тях бил и Тома. Господ отново им се явил и казал на апостол Тома: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали."

Със страх и трепет св. Тома видял раните на Спасителя, а след това рекъл: Господ мой и Бог мой!

Така св. Тома със своето неверие още повече утвърди сред християните вярата в Бога. Със своята постъпка той даде на всички да разберат и да се уверят, че Господ е възкръснал не привидно, нито пък с друго тяло, но със същото, с което пострада заради нашето спасение и с което впоследствие се яви на своите ученици.

На Томина неделя жените повторно боядисват яйца и ги раздават за душите на покойните си близки, като вярват, че така ще ги предпазят от превъплъщаване. Имен ден празнуват Тома, Томислав, Томислава.

Томината неделя слага завършека на великденския празничен цикъл.

c