Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Талант от Добрич триумфира с националния отбор по волейбол за мъже под 17 години

Роденият в Добрич Иван Узунов е част от националния отбор на България за мъже под 17 години, който преди дни се класира заЕвропейското първенство 2023. Момчетата на селекционера Андреа Буратини победиха Гърция с 3:0 (25:15, 25:22, 25:18) във втория полуфинал от евроквалификацията в София, който се игра в зала „Левски София“.

На 1 февруари Иван навършва 16 години. Когато е петгодишен, семейството му се мести в Пловдив. От 4-ти клас започна да тренира волейбол в масова група на ВК "Виктория Волей" Пловдив и почти веднага влиза в селекцията за неговата възраст, т. е. при подбраните деца. Завоювал е три медала, една награда за най-добър нападател, две са от републикански първенства - за най-добър разпределител, и една - отново за най-добър разпределител от турнира "Future Stars" 2021 година. Във „Виктория Волей“ Иван Узунов играе освен в своята възрастова група, също и при юношите старша възраст, както и при мъжете. С мъжкия отбор той се състезава за Купата на България.

На миналото републиканско първенство 2021/2022 Иван е поканен от селекционера на националния отбор U 17 Андреа Буратини. Преди дни тимът спечели европейска квалификация и ще участват на Европейско първенство през юли в Черна гора. Ако попаднат в топ 6, се класират за световното първенство по волейбол.

В интервю след като националният отбор на България за мъже до 17 г. завърши с категорична победа над Финландия турнира от квалификациите за ЕвроВолей 2023,  Иван Узунов сподели: "Държахме мача под контрол, публиката също ни помогна много, което допринесе за успеха. Всички играем със сърце и се раздаваме. Поставили сме си високи цели за предстоящото Европейско първенство. "  

c