Петък, 13 септември 2024

13.09.2024

Последвайте ни

Свикват извънредна сесия на Община Добричка, решават за референдум за вятърните перки

Извънредно заседание на Добричкия Общински съвет е свикано от председателя му Георги Коев. То ще се проведе на 4 септември от 11 часа. Дневният му ред включва само две точки, една от които е предложение за провеждане на местен референдум. Предложението за това е на кмета Соня Георгиева. В докладната записка тя посочва, че през последната година в община Добричка се отчита значителен ръст на инвестиционни намерения, касаещи изграждането на ветроенергийни паркове, основно върху земеделски площи.

По същество това са огромни за нашите мащаби инвестиции, които освен, че засягат обработваеми площи, са свързани с изграждане на техническа и пътна инфраструктура. Биха имали пряко и косвено отражение върху природните дадености, в това число ще засегнат екологичното и биологично разнообразие, а също така биха променили коренно стопанския облик на общината и региона.

Соня Георгиева посочва, че чрез прякото допитване жителите на Община Добричка ще могат реално с техния глас да изразят категорична позиция по поставения по-долу въпрос.

Направените разчети показват, че сумата необходима за обезпечаване на местния референдум на територията на Община Добричка няма да надвишат 108 500 лева. Те ще се осигурят от Общинския бюджет, частта му „Резерв“ и „Издръжка на администрация“.

Предлага се местният референдум да се проведе на 27 октомври, когато ще бъдат и поредните предсрочни избори за Народно събрание. Доводите ми за това са два – оптимизиране на средствата по произвеждането на местния референдум и повлияване на избирателната активност, сочи още кметът.

Предложението е на местния референдум жителите на общината да отговорят с „да“ или „не“ на въпроса: „ПРОТИВ ли сте определяне на територии за изграждане на ветроенергийни източници на енергия в Община Добричка чрез разрешение за изменение и одобряване на устройствени планове от Общински съвет и Кмет на Общината?“

c