Събота, 17 август 2024

17.08.2024

Последвайте ни

Светлана Каменова: Знамето на Добрич беше на Олимпиадата - Не забравям откъде съм тръгнала (ВИДЕО)

Знакът 'X' на Светлана Каменова от Добрич – символ на протест или приключване?

Олимпийската участничка Светлана Каменова се завърна в родния град Добрич и се срещна с председателя на Общинския съвет Красимир Николов. Пред медии тя коментира актуални теми, за спортната кариера, срещата Ю Тин от Тайван, за политиката в бокса и за заслужената почивка.

Оказа се, че няма магазин, от който да купя знаме на Добрич. Накарах мои познати от града да ушият знаме, да го пратят до София, където аз да отида да го взема. Знамето на Община Добрич беше на Олимпиадата, аз не съм забравила откъде съм тръгнала. Да се снимам със знамето беше първата работа”, посочи Каменова.

Радослав Йорданов, президент на Боксов клуб „Добрич“, припомни, че двете основни боксьорки в Олимпиади са добричлийки, а също и момиче, което тренира за добрички клуб. Той визираше Светлана Каменова и Стойка Кръстева, както и Станимира Петрова, която се състезава  БК “Борис Георгиев-Моката”.

Светлана Каменова се завърна в Добрич, ще бъде предложена за Почетен гражданин на града 

Красимир Николов обяви, че ще предложи Каменова за Почетен гражданин на Добрич, като подчерта, че можем спокойно да кажем за нея, че е полуфиналист, защото е било недвусмислено доказано, че биологичното има значение, иначе нямаше спортовете да са разделени на мъже и на жени.

Това е политика. Поне за мен те ги пазиха, защото едни се караха с другите и нищо не можеш да направиш. В горната категория, където беше другото човече, очевадно си ги натупа всичките и си ги взе като бонус точки на телевизионна игра”, коментира Каменова.

Аз съм убеден, че във всяко лошо събитие има нещо добро, и това е, че всички чуха за България и Добрич. Неслучайно и този противник не наричам противничка, е шампион на Олимпиадата. Трябва Олимпийският комитет и световната федерация по бокс да се замислят”, каза Красимир Николов.

Треньорът на Светлана Каменова от Добрич: Ограбиха ни! 

Аз знам, че е някаква аномалия, там нещо не е както трябва. Те всъщност са там някъде в нищото… Генетиката е генетика”, каза Каменова. Тя не се ангажира да определи точно какво е медицинското състояние на противничката й Ю Тин Лин от Тайван, но знае, че не е издържала тест за полова принадлежност.

Въпреки заявката след мача си с Ю Тин да прекрати кариерата си, в Добрич Каменова по-скоро беше настроена да продължи спортната си кариера, като каза, че очаква да обявят Световното първенство по бокс.

Въпреки страхотната си игра Светлана Каменова от Добрич, не стигна до медалите в Париж 

Веднага след последния си мач за Париж 2024 тя показа знак с ръце, който стана един от най-споделяните символи от Олимпиадата. Тя показа знака “X”, като мнозина го разтълкуваха като препратка към изследването за хромозоми на конкурентката й.

Олимпийската шампионка от Добрич Стойка Кръстева за скандала в бокса 

Светлана Каменова посочи, че остава всеки да тълкува, както реши този знак. “Аз до последно ще мълча, всеки да си направи препратка за себе си. Примерно, в паркура знакът с ръце “X” означава, че приключваш”, каза спортистката.

В края на срещата тя сподели, че предстои да отиде на море и на място край Добрич, където е израснала.

c