Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Светът отбелязва 75 години от създаването на Сините каски

На 29 май се отбелязва Световният ден на мироопазващите сили на ООН. Денят е обявен през 2002 година от Общото събрание на ООН (International Day of United Nations Peacekeepers). Той има за цел да се отдаде почит на жертвите и безкористната отдаденост на миротворците, служещи по целия свят. Денят отбелязва какво е направено от ООН в различните страни, за да се облекчи страданието и за примирие на воюващите страни.

Първата акция на невъоръжени военни наблюдатели на ООН е през 1948 година в рамките на „United Nations Truce Supervision Organization“(UNTSO) за контрол на примирието в първата Арабско-израелска война. Затова тази година се отбелязват 75 години от създаването на мироопазващите сили. В продължение на 75 години те работят за сигурност в света. От 1948 г. досега повече от два милиона униформени и цивилен персонал са помогнали на страните да преминат от война към мир.

„Мироопазващите сили на ООН са туптящото сърце на нашия ангажимент за по-мирен свят. В продължение на 75 години те подкрепят хора и общности, разтърсени от конфликти и катаклизми по целия свят“, казва Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Темата на 75-ата годишнина от създаването на Сините каски, както разговорно се наричат мироопазващите сили, е „ Мирът започва с мен “. Тя акцентира върху службата и саможертвата на миротворците, минали и настоящи, включително повече от 4200, които са дали живота си под флага на ООН.

Мироопазващите сили на обединените нации, или Международни сили на ООН за поддържане на мира се наричат въоръжени сили, поставени от страните-членки на разположение и под командването на Организацията на обединените нации за поддържането или възстановяването на международния мир и сигурност.

Работейки заедно с местните общности, мироопазващите сили помагат за постигане на политически решения, предотвратяване на конфликти, защита на цивилни, укрепване на човешките права и върховенството на закона и изграждане на устойчив мир.

От 1948 година мироопазващите сили са взели участие в многобройни конфликти в различни региони по света. За ангажираността си с международния мир и сигурност Сините каски са носители на Нобелова награда за мир за 1988 година.

За пръв път България е включена в мисия на ООН през 1992 г. в Камбоджа.

Предизвикателствата, пред които са изправени миротворците сега, са по-големи от всякога, с нарастващото глобално напрежение, по-сложни конфликти и разпространение на дезинформация, което възпрепятства тяхната работа и застрашава тяхната безопасност. Въпреки тези препятствия миротворците са на своя пост, заедно с много партньори, в колективния стремеж към мир.

 

 

c