Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Стотици вярващи посрещнаха Възкресение Христово пред храмовете в Добрич

Честито Възкресение Христово!

Стотици вярващи се събраха пред храмовете в Добрич, за да се поздравят с „Христос Воскресе!” и да отнесат в домовете си Благодатния огън.

Много миряни очакваха пред храм “Света Троица” вестта за Възкресението Христово и Благодатния огън. В полунощ камбанен звън възвести възкресението на Исус Христос.

Отец Велико излезе пред вратите на храма, за да поздрави вярващите с “Христос Воскресе!” Те му отговориха „Воистина воскресе!” С тези думи християните се поздравяват в следващите 40 дни до празника Петдесетница.  

Тази година Благодатният огън беше донесен в Добрич от Варненската и Великопреславска света митрополия. Там пък Огънят пристигна от Русе. Вярващите запалиха с него свещите си, за да отнесат Благодатния огън у дома си.

Искам да пожелая на всички православни християни весело посрещане на Празника на празниците – Пасхата Господня, Господ да им даде вяра, надежда, любов и всички да бъдем в едно с нашия Господ и Бог Иисус Христос. Христос Воскресе! Воистина Воскресе“, каза по-рано архиерейският наместник отец Георги Дончев.

Великден или Възкресение Христово е най-големият, най-светлият празник за православните християни. Днес е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Исус Христос. Празникът поставя края на 40-дневния Велик пост, утвърден в памет на 40-дневния пост на Исус Христос и последната седмица от земния му живот, страданията на Спасителя и на смъртта му на кръста.

На Великден деца и възрастни се “бият” с червени яйца. Народната традиция повелява, че този, чието яйце се окаже борец, ще бъде най-здрав през годината.

В празничната неделя ще се отслужи Второ Възкресение, по време, на което Евангелието ще се чете на различни езици.

Христос Воскресе!

Екипът на Про Нюз Добрич Ви пожелава светли празници, изпълнени с любов, вяра, хармония и доброта!

c