Сряда, 29 май 2024

29.05.2024

Последвайте ни

Стотици се наредиха на огромна опашка за безплатни дръвчета в Добрич

Стотици хора от Добрич и региона се събраха на площад "Свобода" днес още преди началния час на кампанията на Гората.бг, при която ще бъдат подарени 12 500 плодни, медоносни и горски дръвчета. Инициативата започна от 15 часа на площад „Свобода“.

Над 1000 души чакат за дръвчета от инициативата „Гората.бг“ на извилата се над 500-метрова опашка се извива от хотел „Добруджа“ до сградата на читалището.

Първите са се наредили час преди началото на инициативата. Казват, че са дошли, за да вземат и засадят плодни дръвчета. Но, ще приемат и други дръвчета.

Ще бъдат подарени плодни дръвчета, като дюля, кайсия (зарзала), орех, череша, както медоносни ясен, явор, липа, дъб цер, туи, красиви и ароматни текоми, люляци, златен дъжд, акация и др. Повечето дръвчета са с височина 40-140 см, оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Дюлите, кайсиите и орехите са директно плододаващи. Черешите не са облагородени и следва да се облагородят, посочват организаторите.

С това инициативата ще направи още една крачка към целта от 3 милиона дървета в България. До момента вече са засадени  2.35 милиона.

Всеки гражданин ще може да получи толкова дръвчета, колкото желае. Необходимо е да носи използвани, но здрави найлонови пликове/малки чували.

През април 2022 г. „Гората.бг“ посети Добрич за първи път. Тогава събра на площада стотици, които искаха да си вземат дръвчета. Най-голям бе интересът към плодните – вишни, ябълки, сливи и череши. 

c