Вторник, 23 април 2024

23.04.2024

Последвайте ни

Стилияна Николова с корени от Добрич стана шампионка в многобоя на Световната купа

Стилияна Николова с корени от Добрич спечели титлата в многобоя на Световната купа по художествена гимнастика в Баку (Азербайджан), а Ева Брезалиева спечели бронзов медал.

Николова направи поредното си силно състезание и събра 133.800 точки на четирите уреда. Това е втора титла за Николова в многобой на Световна купа след златото в София в началото на април.

Брезалиева пък спечели първото си отличие в многобой, след като събра 126.300 точки. Двете българки се класираха за финалите и на четирите уреда. Николова влиза с първи оценки в три от четирите финала - на обръч, бухалки и лента. Финалите на отделните уреди са в неделя.

На второ място в многобоя завърши световната шампионка София Рафаели от Италия, която водеше в класирането след първия ден, но допусна грешка на лента и завърши със 129.700 точки.

По-късно днес е съчетанието на ансамбъла на България на две топки и три ленти. Българският тим в състав Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова е осми във временното класиране след сериозна грешка на пет обръча в петък.

Стилияна Николова е дъщеря на бившата световна шампионка с ансамбъла Паулина Кръстева и Илия Дяков. Той е роден в Добрич. Играе като защитник и опорен халф за Добруджа (Добрич), ЦСКА (София), Славия (София). Шампион на България през 1986/87 и носител на Купата на България през 1986/87 и 1987/88 с ЦСКА (София). Вицешампион на България през 1989/90 и бронзов медалист през 1990/91 със Славия (София). В европейските клубни турнири има 3 мача за Купата на УЕФА (1 за ЦСКА и 2 за Славия). Като футболист на Добруджа (Добрич) в Б група записва 5 мача за националния отбор на България в периода 1985-1986 и е участник на Световното първенство в Мексико 1986. През 1993-а семейството се мести в Египет, където Паулина поема местния клуб “Ню Гиза”, а Дяков поема детско-юношеската школа на футболния клуб. Така Стилияна влиза в залата съвсем малка, а още 5-годишна печели първия си златен медал.

c