Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Спортисти от Добрич са спечелили три олимпийски медала за България – два в бокса и един в щангите

Три са медалите, спечелени от спортисти от Добрич на Олимпийски игри. Те са извоювани на олимпийските подиуми от двама боксьори и един щангист. Освен това добричлии са спечелили първия и последния засега медал за България от Олимпиади в бокса.

Прекрасната Стойка Петрова – Кръстева донесе на Добрич и страната ни олимпийско отличие. 35-годишната боксьорка увенча дългата си и трудна спортна кариера с медал в Токио. Какъв ще бъде блясъкът на метала – сребърен или златен, ще видим утре, но със сигурност всички ще стискаме палци за тази забележителна спортистка. Стойка е и първата жена – боксьор, представила България на Олимпиада /2012 г. в Лондон/, както и първата медалистка /Токио 2020/.

Седем десетилетия преди нея на почетната стълбичка се качва първият олимпийски медалист за България – легендата Борис Георгиев – Моката.

Роденият в Добрич през 1929 година боксьор печели бронзов медал в категория до 75 кг в боксовия турнир на летните Олимпийски игри в Хелзинки през 1952 година. Така той записа със златни букви името си в българската спортна история. Моката е изиграл в спортната си кариера 289 мача, като 54 от тях са международни.

Боксьорът бе избран за почетен гражданин на Добрич през 1996 година. Той се чувстваше обичан и почитан, когато идваше в родния си град. Моката си отиде от този свят през 2017 година, на 87-годишна възраст.

Щангистът Стефан Димитров също е сред олимпийските медалисти, донесли гордост на Добрич. Той е роден е на 9 декември 1957 г. в каварненското село Травник, но началото на изграждането му като спортист е поставено в Добрич. Учил е в техникума по механо- и електротехника „Михаил Ломоносов“ в Добрич. Започва да се занимава с вдигане на тежести от 1972 г. Първият му треньор е Райчо Грозданов, а след това - Стефан Цончев и Нораир Нурикян. На летните Олимпийски игри в Москва печели сребърен медал в категория 60 кг. Стефан също вече не е сред нас, той почина през 2011 година.

c