Сряда, 16 октомври 2024

16.10.2024

Последвайте ни

Спасителят на Добруджа: Паметникът на ген. Иван Колев в нощната тишина

В рубриката "Голямата снимка" днес ви показваме паметникът на генерал Иван Колев в Добрич в навечерието на 108-годишнината от Добричката епопея

Утре, граждани, родолюбци и гости на града ще се съберат пред паметника на генерал Иван Колев в Добрич, който гордо се извисява до Концертна зала "Добрич", за да почетат 108-годишнината от Добричката епопея – героичните събития от септември 1916 г., когато Южна Добруджа се връща в пределите на България.

Генерал-лейтенант Иван Колев, известен като „Спасителят на Добруджа“, повежда конницата на Трета българска армия в ожесточени битки срещу румънските и руските войски, защитавайки родната земя. Неговата стратегия и непоколебима решителност водят до победоносното настъпление, което освобождава Добруджа и оставя траен отпечатък в историята на България. Заедно с това, утре ще отбележим и 84 години от подписването на Крайовската спогодба, която окончателно връща Южна Добруджа в пределите на България през 1940 година.

Паметникът на генерал Колев е символ на духа и несломимата воля за свобода. Снимката улавя тишината и величието на паметника в нощта преди честванията. Той ще бъде център на внимание, когато утре граждани се съберат, за да отдадат своята почит към генерал Иван Колев и всички, дали живота си за освобождението на Добруджа.

c