Четвъртък, 01 август 2024

01.08.2024

Последвайте ни

"Съставът е мотивиран": В Добрич се проведе мащабно учение срещу терористи (ВИДЕО)

В рамките на учението две лица откриват безразборна стрелба по цивилно население в училище

На територията на Професионалната гимназия по техника и строителство Михаил Ломоносов в Добрич се проведе мащабно антитерористично учение за неутрализиране на особено опасна престъпна дейност.

Целта на занятието беше реално да се провери готовността на силите и средствата, с които разполагаме при реакция на високорискови операции”, посочи директорът на Областната дирекция в Добрич старши комисар Красимир Торимацов.

Сценарият на учението е с основен сюжет на две лица, които откриват безразборна стрелба по цивилно население.

За локация е избрано училище след проведен анализ на кризисни ситуации в световен план. Резултатите и анализа от проведеното обучение ще бъдат докладвани на главния секретар на МВР.

На територията на Областните дирекции на МВР в по-големи градове в България вече са проведени подобни симулации, като резултатите са докладвани в МВР. Ученията ще продължат, посочи директорът на Областната дирекция в Добрич.

В днешното учение всички колеги действаха много професионално и бяха подготвени за такава ситуация. Всичко мина без произшествия, което означава, че съставът е мотивиран”,коментира ст. комисар Торимацов.

В занятието взеха участие екипи на Областната дирекция на МВР Добрич и Варна, Регионалната дирекция на пожарната, Дирекция "Национална система 112" към МВР, Спешна помощ, Български Червен кръст Добрич и Сектор "Специални тактически действия".

Пристъпихме към евакуация, с помощта на авто-механична стълба, на двама граждани, които са избягали на покрива и са се укрили от терористите. Колегите от пожарната бяха обезопасени от специалния отряд, в случай че двамата души на покрива са част от терористите”, посочи главен инспектор Тихомир Катранджиев, началник на Сектор “Пожарогасителна и спасителна дейност” в Регионална дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” /РД ПБЗН/ в Добрич.

c