Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Съдии и танцови двойки от световен мащаб събра фестивал в хотел "Аквалайф" в Кранево (СНИМКИ)

За първи път в България е домакин на международен открит фестивал по танци "Silver Coast – Dance festival“. На 16 и 17 септември  новата бална зала на хотел „Аквалайф“ в Кранево приема най-добрите от  танцовия спорт под Егида на Всемирната федерация на танцовия спорт. Майсторството на участниците се оценява от съдии, много от които са световни шампиони. Организатор на мащабното събитие е топ треньора по латиноамерикански танци Игор Гутовски от Испания.  

„Това е най-хубавото място, което може да съчетае всичко – и настаняване, и бална зала, където може да се проведе такъв тип състезание и фестивал.

Аз съм правил такива фестивали в Дубай, в Турция, защото местата, които съм избирал, винаги са били практични и удобни, както и тук. За първи път го правим в България.

Хубаво е, че работим съвместно с Аквалайф, защото намерихме колаборация. Те ни помагат. Това да се случи трябва много голяма отборна игра. Защото, в крайна сметка, тук имаме 70 клуба от 20 страни, освен от Европа и от Близкия Изток“, посочи Гутовски.

Той е първият, който организира подобен тип открит шампионат. Онова, което отличава събитието, е високото ниво на съдите, които са от различни федерации, както и на участниците. Много от тях са световни шампиони.

Повечето от съдиите са световни шампиони. Част от английските съдии е Ричард Еглиф, който е световен шампион, и танцьор, който е танцувал в Ще танцуваме ли Shall We Dance (2004) с Ричард Гиър и Дженифър Лопес. Партньор на Дженифър Лопес във филма.

Двойките, които са под 19 години, в топ 6 са европейски и световни шампиони има. Над 19 години имаме златен, сребърен бронзови шампиони.

Интересът към фестивала в Кранево е голям. Участниците са над 400 и са се увеличавали до последния момент. След две седмици най-добрите от тях, които танцуват на гала вечерта днес, ще вземат участие в  голямо ежегодно танцово събитие в Роял Албърт хол в Лондон.

През следващата година "Аквалайф" ще е домакин на "Silver Coast – Dance festival 2024“.

c