Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

С празнично шествие Генерал Тошево отбеляза честванията по повод 24-ти май

С традиционно празнично шествие, започнало пред сградата на Историческия музей и завършило на площад „Бялата лястовица“, град Генерал Тошево отбеляза честванията по повод 24-ти май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. В празничния парад се включиха деца от трите детски градини в града, ученици от трите училища, абитуриентите от Випуск’2024, културните дейци от НЧ “Светлина – 1941”, служителите на Общинска администрация и много граждани.

  

Малко след началото на празничното събитие, шествието изпълни централния площад на града, а участниците в него символично сведоха глава пред великото дело на Светите братя Кирил и Методий.

   

Както традицията повелява вече няколко години, тържеството започна с вдигане на националния флаг на Република България под звуците на химна на страната ни. Тази година Знаменната група, която вдигна националния трибагреник беше съставена от Боян Георгиев от СУ “Н. Вапцаров”, Айлин Исмаилова от ПГЗ “Тодор Рачински” и Дарина Димитрова от ОУ “Хр. Смирненски”. Веднага след това поздрав към всички присъстващи поднесе Валентин Димитров – кмет на Община Генерал Тошево.

 

В своето слово той заяви, че тук, на този площад, на днешния светъл празник и във всеки един момент от живота си, ние трябва да сме едно цяло, един народ, който гледа в една посока... и върви възроден!

„Каквито и различия да имаме, всички се обединяваме около убеждението, че знанието е истинско съкровище и ключ към множество врати и че светлата бъднина принадлежи на тези, които носят у себе си кипящ интерес към живота и стремеж към развитие. На този празник особено осезаемо е значението на образователните и културните дейци и институции за българското общество. На техните плещи лежи огромната отговорност да съхраняват, но и да споделят даровете на нашите духовност, просвета и култура. Днес тържествуваме, затова че писменият ни език е част от световната езикова съкровищница, но наш дълг остава това да бъдем негови пазители както в тривиалните житейски битки, така и в много по-сериозните изпитания, пред които биваме изправяни като хора и като народ", заяви Валентин Димитров.

   Слово от името на абитуриентите на двете училища изнесоха Александра Чимширова от СУ „Никола Й. Вапцаров“ и Даниела Мирчева от ПГ по земеделие „Тодор Рачински“.

 

Официалната част беше последвана от празнична програма, в която жителите на Генерал Тошево имаха възможността да се насладят на най-добрите изпълнения на децата от школите по изкуства към НЧ “Светлина – 1941” – град Генерал Тошево и Център за работа с деца.

   

Събитието приключи с голямо хоро, което се изви на площад „Бялата лястовица“.

 

c