Четвъртък, 25 април 2024

25.04.2024

Последвайте ни

С образователни работилници в Тервел учат децата да компостират

Образователни работилници стартираха в деветте детски градини и седемте начални, основни и средни училища, намиращи се на територията на община Тервел. Те са част от застъпнически действия и кампания сред местната общност за насърчаване участието на гражданите в реализирането на  регионални политики. Осъществяват се по проект „Партньорства за развитие“,  финансиран по Оперативна програма „Добро управление“.

Целта на работилниците е придобиване на знания за това кои отпадъци са биоразградими, кои са подходящи за компостиране, как се получава компост, какво представлява, за какво може да се използва.

Пред децата и екипа от детска градина 3 "Първи юни" в Тервел екологът Теодора Петкова, управител на Регионално депо Стожер, разказа за компостирането. Тя ги запозна как може да се използват растителните отпадъци и как може да се създава компост в домашни условия. Нагледно беше показано как може да се сглоби компостер от дървени палети.

Такива се предоставят от Регионално депо Стожер на всички учебни заведения в община Тервел. Те получават и вече готов компост.

Възпитаниците на детска градина 3 "Първи юни" в Тервел с ентусиазъм се включиха в пълненето на компостера със сухи листа и клонки. Очаква се през есента цветята в двора на детското заведение да се подхранват с готовия продукт. А децата да споделят наученото и със своите семейства. 

На събитието присъстваха Галина Митева -  ръководител на проекта и председател на КРИБ Добрич, и Севдалина Колева – директор на дирекция „Образование, култура, младежки дейности, ритуали“ в Община Тервел.

c