Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

С нов роял ще се сдобие културно-информационния център "Мелницата" в Балчик

Култура: С нов роял Kawai GX-3 ще се сдобие "Мелницата" в Балчик

Община Балчик ще закупи роял за концертната зала на Туристически и културно-информационен център "Мелницата". Общинският съвет в морския град взе решение да отпусне 51 428 лева за закупуването на роял Kawai GX-3, а предложението идва от началника на отдел “Култура, протокол и връзки с обществеността” Сава Тихолов.

Роялът ще се използва във връзка с провеждането на десетки фестивали, творчески срещи, майсторски класове и други мероприятия от културен и туристически характер на които е домакин град Балчик.

В мотивацията за нуждата от закупуване на рояла се посочва, че Балчик е сочен като културен център на Добруджанското крайбрежие, домакин на десетки фестивали, творчески срещи, майсторски класове и т.н. Градът е носител на приза “Фестивален град на Балканите”. Благодарение на установената традиция от фестивали, като “Дни на класиката”, “Трикси”, “Виа Понтика”, “Черноморски звуци” в града гостуват много музиканти. През последните 15 години в Белия град са свирили пианисти, като Габриела Монтеро, Аглика Генова и Любен Димитров, Людмил Ангелов, Борислава Танева, Йовчо Крушев, Ростислав Йовчев, Георги Черкин и много други.

c