Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

Раждането на Спасителя бележи и начало на Новата ера. Честито Рождество Христово!

За поредна година християните по света отбелязват Рождество Христово - появата в човешка плът на Младенеца (Божия син). Това е и най-значимото събитие - вододелът, поставящ начало на Новата ера, новото летоброене (Anno Domini Nostri Iesu Christi - в годината на нашия Господ Исус Христос).

В година първа (преди 2022 години, според хронистите), Дева Мария - избраната да зачене по божествен начин, ражда малкия Иисус в овчарската пещера, на път за Витлеем.

Гонени и избивани заради вярата си (в миналото), в наши дни християните продължават празнуват раждането, сретението (посрещането), кръщението, преображението и възкресението на Спасителя. Носителите на живата вяра знаят, че всеки ден и миг, дарени от Бог, всяко събитие от живота на Господ Иисус Христос, през всички времена.са били и продължават да са празник за всеки вярващ.

В християнска Европа, както и в останалите църковни деноминации по света, с най-голяма почит се отбелязват двете знамения - Възкресението и Рождеството. 

За раждането на Иисус пишат Матей и Лука - двама от апостолите-евангелисти. Всеки един от тях предава събитията около това неповторимо и предречено от пророците Рождество. Евангелията от Новия завет свидетелстват за заченалата по свръхестествен път Дева Мария, която заедно с Йосиф (възрастният мъж, на чиито грижи била поверена) пътуват към Витлеем, за да бъдат “записани” по време на заповяданото от император Август преброяване на населението на Империята.

Тъй като Йосиф и Мария били от племето (коляното) на Юда (от рода на Давид), трябвало да отидат във Витлеем - градът на произхождащите от това племе. Наближавало Мария да роди и затова пътували бавно, а като пристигнали, в града вече нямало места. Подслонили се в пещера, използвана от овчари за стадата им. Именно там, в определената нощ се родил малкият Иисус, когото майка му положила в яслите на животните. В същия този миг, на пастирите, които били с овцете си в полето, била възвестена ангелската Блага вест за раждането на Спасителя.

Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение. (Лука. 2:14)

25 декември е първи от трите празнични дни на Коледа.

Честито Рождество Христово!

c