Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Протест заради разбит път спира за два часа утре трафика към ГКПП Дуранкулак

Блокадата на петкилометровата отсечка ще е на входа на село Захари Стояново

Жителите на село Захари Стояново, община Шабла, утре излизат на протест заради разбит път. Те ще блокират за два часа републиканския път, свързващ селата Захари Стояново и Дуранкулак.

Блокадата на петкилометровата отсечка ще е на входа на село Захари Стояново, като така ще бъде оставен без обходен маршрут трафикът от граничен пункт Кардам, ще е спрян към ГКПП Дуранкулак.

В понеделник протестът ще продължи два часа – от 10.00 до 12.00 часа, като той е безсрочен и всеки ден продължителността му ще се увеличава с час.

„Причината е лошо състояние на пътя между двете села. Ние имаме всекидневен обмен на работници от Дуранкулак към Захари Стояново и обратно. От години състоянието на пътя е лошо и все повече се влошава. След пандемията беше разрешено преминаването на тежкотоварни автомобили през ГКПП Дуранкулак. В резултат на това, когато трафикът на ГКПП Кардам е по-натоварен, той се отклонява през ГКПП Дуранкулак. Има дни, когато на ден през селата преминават по 100 камиона“, коментира за Про Нюз Добрич кметът на село Дуранкулак Веселин Йорданов.

„Пътят се разрушава все повече и повече. Много писма са писани до Областно пътно управление Добрич, но отговорите винаги са уклончиви. Беше за март, беше за април. Последно отговориха, че март-август 2024 г., евентуално при проектиране и финансиране“, допълни той.  

По думите на кмета хората от двете села постоянно си трошат автомобилите, за да могат да стигнат до работа и да се върнат. Това е и най-кратката отсечка до областния град – 65-67 км, а при използването на обходния път през Балчик разстоянието до Добрич се увеличава до 100 км. Това е допълнителен разход.

Вибрациите на тежкотоварните автомобили също сериозно се отразяват. По улица Първа, която е от републиканската мрежа и се включва в международния път, който също минава през селото, масово оградите на хората са нападали, къщите им са напукани. Улицата се намира на ската на Сухото дере. Всичко там  е насипи. Имаме друга улица, която лежи върху самородна скала. Тя е малко преди улица Първа, но е по-тясна и трябва по-внимателно да се кара.

„Преди време тя беше за обходен маршрут, като беше забранено през центъра на селото и улица Първа да се преминава с камион, но знакът беше премахнат. На много комисии по безопасност на движението към Община Шабла, където има представител на АПИ, съм поставял въпроса. От Агенция Пътна инфраструктура винаги отговарят с това, че пътят трябва да бъде проектиран, а за целта е нужно сериозно финансиране“, каза още Йорданов.

Той разказа, че рядко има камиони, които се движат с 50 км/ч. Повечето профучават с висока скорост и така създават предпоставки за инциденти.

c