Сряда, 16 октомври 2024

16.10.2024

Последвайте ни

Природна картина: Ниска дъга озарява небето над Балчик

Снимката е част от рубриката на Про Нюз Добрич „Голямата снимка“

Над Балчик днес се разкри красива гледка на ниска дъга, която обединява почти непрекъснат спектър от цветове. Дъгата се образува след кратък дъжд над града, а фоторепортер на Про Нюз Добрич успя да улови сцената от района на Овчаровския плаж.

Снимката е част от рубриката „Голямата снимка“, където споделяме впечатляващи моменти от региона и добавяме още красота към ежедневието на нашите читатели.

Дъгите са един от най-красивите оптични явления в природата и представляват спектър от цветове, който се образува при пречупването, разсейването и отражението на светлината през водни капчици в атмосферата. Светлината се разпада на цветен спектър, като основните цветове в дъгата са червен, оранжев, жълт, зелен, син, индиго и виолетов. Всеки цвят има различна дължина на вълната, което води до различно пречупване на светлината в капчиците вода.

Толкова ниската дъга, каквато беше заснета днес над Балчик, се отличава с това, че е по-близо до земната повърхност и често се вижда само когато наблюдателят се намира на повишено място спрямо хоризонта, посочват запознати.

c