Събота, 20 април 2024

20.04.2024

Последвайте ни

Преимуществата на компоста научиха в ОбУ «Васил Друмев» в с. Орляк

Защо е необходимо да се научим да компостираме – на този въпрос потърсиха отговор учениците и екипът на ОбУ «Васил Друмев» в с. Орляк, община Тервел.

Проведената там образователна работилница бе част от застъпническите действия и кампания сред местната общност, която се провеждат по проект „Партньорства за развитие“. Той е финансиран по Оперативна програма „Добро управление“. Проектът се осъществява от Сдружение "Работодателска организация "КРИБ - Добрич" в партньорство с Община Тервел.

Компостът подпомага отглеждането на здрави и вкусни плодове и зеленчуци;  Намалява градинските и домакинските отпадъци; Превръща отпадъците в полезен материал и подобрява качеството на почвата; Повишава способността на почвата да задържа вода.

Преимуществото на компостът е, че подобрява структурата на почвата и повишава нейното качество. Има способността да задържа влагата, което помага на растенията да развият добра коренова система. Следователно, имаме пълното основание да считаме, че конпостът е много по-качествена тор в сравнение с минералните торове. Той повишава не само състава на почвата, но и допринася за раждането на здрави и устойчиви на болести плодове и зеленчуци.

Компост от Регионалното сметище за отпадъци в село Стожер ще бъде използван за подхрянване на почвата на новата оранжерия, изградена в двора на ОбУ «Васил Друмев». Компостът, който се произвежда там, е с много добри качества. И се предоставя безвъзмездно на граждани и фирми.

c