Събота, 28 септември 2024

28.09.2024

Последвайте ни

Поетична книга с кауза за повече родени деца представиха в Добрич (СНИМКИ)

Своята четвърта и първа поетична книга „Не може да е късно за любов“ представи тази вечер в Огледална зала „Нели Божкова“ Атанаска Георгиева

Своята четвърта и първа поетична книга „Не може да е късно за любов“ представи тази вечер в Огледална зала „Нели Божкова“ Атанаска Георгиева, преподавател по български език и литература.

Присъстващите на събитието имаха възможност да се насладят на поезията й в прочит на модератора на събитието Радина Велчева, основател на фондация „Искам бебе“, както и на самата авторка.

С много вълнение Радина Велчева представи Атанаска Георгиева, която е и неин учител. “За мен Тя е всичко в едно. Майката. Поетът. Учителят. „Човек се познава по ръката, която все чертае пътища". Тя, моята учителка, хвана ръката ми и ме поведе в света на думите. Минаха толкова много години и Тя още чертае пътищата ми. Орисва ги с любов. Истинска и по детски чиста. И ме учи, че никога, не може да е късно за любов". Нейната осъществена мисия е "Подавам на всеки щедра ръка. Имам хляб и надежда за даване...", сподели основателката на фондация „Искам бебе". И подари на своята учителка своето огромно „Благодаря!“ за това, че я е научила да обичам думите.

„Ако любовта в различните й проявения, в различните й лица, не ни се случи, това означава, че сме позволили животът да мине покрай нас, без да ни засегне. А, ако се случи, животът е минал през нас и дълбоко ни е засегнал“, сподели с присъстващите Атанаска Георгиева.

„Няма стихотворение, в което да не присъства тематичният акцент на вярата, надеждата и любовта. Във всички тях я има любовта, разбира се, заедно със своя синоним обич. В засилена употреба се въртят тези думи в различните им форми“, каза още тя.

И добави: „Моята стихосбирка е женска книга, защото жената носи изначално в себе си любовта, без значение кой е нейният обект. Ние винаги, през целия си живот, обичаме, за да се случи така, че, когато вече сме на последната права и се обърнем назад а си кажем „аз обичах… моята земя, Бога, децата си, близките си, мъже“. За любовта се пише и красиво, и мъдро, тогава, когато вече си я преживял. Когато я възкресяваш в спомените си, подчерта авторката на „Не може да е късно за любов“.

Книгата включва 80 стихотворения, а илюстрациите са на  Диян Костадинов, учител по география в СУ „Л. Каравелов“, член на Сдружението на художниците педагози и преподава живопис и дигитална графика в Младежки център Добрич. В женска и мъжка фигура са вградени детайли от неговите картини, повечето от които са пейзажи от Добруджа. „Заедно направихме една красива и мъдра книга“, сподели Атанаска Георгиева.

Принос за романтичното настроение в залата имаха и изпълненията на Радостина Гроздева, роял.

Стихосбирката се осъществява, благодарение на подкрепата на Община Добрич и „Искам бебе“. Приходите от продажбата й ще бъдат внесени по сметката на фондация в подкрепа на каузата за повече родени деца в България.

c