Понеделник, 15 април 2024

15.04.2024

Последвайте ни

Почитаме Свети Исидор Севилски, покровител на интернет

На 4 април се почита паметта на испанския учен и светец Исидор Севилски. Той се счита за покровител на интернет заради един от големите си трудове – „Етимологии“. Много обемен, съдържащ огромна информация, той наподобява базата данни в интернет.

Св. Исидор е архиепископ на Севиля повече от три десетилетия и има слава на един от най-великите учени от времето на Ранното Средновековие. Всички исторически писания за Испания, написани по-нататък в Средновековието, се основават на историческите трудове на Исидор. Той също помага много за приемането на астрологията в Средновековна Европа.

Исидор е роден през 560 г. в Картахена, Испания. Произхожда по линия на баща си от старо римско аристократично семейство. Внук е по майчина линия на вестготски крал. През 601 г. Исидор става епископ в Севиля. Бил е един от най-влиятелните политици на Вестготското кралство.

Най-известните негови произведения, които се използват за исторически извори, са съчиненията му „История на кралете на готите, вандалите и свевите“, „За природата на нещата“ (De natura rerum) и „Етимологии“ (Etymologiae u Originum sive etymologicarum libri viginti). Последното е особено интересно, тъй като е подобно на енциклопедия и представя произхода и значението на важни термини и научни дисциплини като право, история, земеделие, математика, риторика, граматика. Освен това съдържа сведения за минерали, метали, земя и др., а има и схоластични разсъждения.

Св. Исидор Севилски умира на 4 април 636 година.

c