Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Петте най-големи футболни стадиона в Англия

Петте най-големи футболни стадиона в Англия

Светът на футбола не спира да расте под една или друга форма. Много отбори залагат на реновации на стадионите си, с цел по-голям брой привърженици да могат да подкрепят любимия си отбор. Много нови стадиони в света се строят в момента, като най-скоро завършеният е този на Брентфорд, а пък новото съоръжение на Тотнъм е най-скъпият клубен терен в Англия.

В тази статия ще разгледаме най-големите футболни стадиони в родината на футбола - Англия. Ако искате да намерите допълнителни спортни новини и клюки, можете да го направите с един клик тук.

Най-големите съоръжения

  • Уембли - капацитет 90,000
  • Олд Трафорд - капацитет 74,140
  • Лондон Стейдиъм - капацитет 66,000
  • Тотнъм Хотспър Стейдиъм - капацитет 62,062
  • Емирейтс - капацитет 60,260

5. Емирейтс

С капацитета си от 60,260 Емирейтс се нарежда на пето място в нашата класация. Стадиона на английски Арсенал е гордостта на някои от привържениците на артилерийците. Друга част от феновете обаче смятат, че той е прокълнат, тъй като на трофеите на Арсенал рязко спадат, след като тима се мести на Емирейтс.

На откриването си през 2006г., Емирейтс на момента се нарежда сред най-големите футболни съоръжения на Острова. Построяването на нов стадион е нужно на Арсенал. В сравнение старият стадион на тима е с едва 38,000 места, които са твърде недостатъчни.

4. Тотнъм Хотспър Стейдиъм

Новият дом на Шпорите е и най-новият терен в цялата Висша Лига. Строежът му започва през 2016г. и завършва през 2019г. Сега Тотнъм е горд собственик на най-модерното футболно съоръжение в Англия, а също и четвъртото най-голямо.

Интересното за този стадион е че се състои от две различни подвижни платформи, които могат да се приберат една под друга. Едната платформа съдържа тревната настилка, която се използва за мачовете, а другата е с изкуствена настилка, която се използва при концерти или други събития.

3. Лондон Стейдиъм

Лондон Стейдиъм е построен през 2011г. за Олимпийските игри в Лондон през 2012г. В днешни дни той служи за домакински терен на Уест Хем Юнайтед. С капацитета си от 66,000 души по време на футболен мач и много повече по време на концерт, Лондон Стейдиъм е един от най-впечатляващите стадиони в Англия.

2. Олд Трафорд

Следващ в списъка ни е терена на английския гранд Манчестър Юнайтед. Освен че е и най-големия изброен до момента стадион, Олд Трафорд е и несравнимо най-старият. Отворен преди повече от 110г., той не е спирал да служи вярно на Манчестър Юнайтед, като може да побере до 74,140 привърженици.

Освен впечатляващо съоръжение Олд Трафорд е също и място с много история и атмосфера. Един мач изпъква пред другите - разгрома със 7:1 над Рома през 2007г. Коефициента за подобен резултат би бил чудовищен. Ако вие се интересувате от спортни залози, ви предлагаме да се възползвате от страхотните ни оферти, като вземете палмс бет бонус код 2021.

1. Уембли

С главозамайващите 90,000 места Уембли заема първото място в класацията ни на най-големите футболни стадиони в Англия. Извън Англия, Уембли заема второ място по големина в Европа, като единствено Камп Ноу на Барселона има повече капацитет.

Уембли е стадиона на Английския национален отбор по футбол, но също е и паметник на спортната култура на Острова. Освен мачове на Националния отбор, на този стадион се провеждат и други събития като финали на Шампионска Лига, на Европейското Първенство, на ФА Къп, концерти и други.

c