Четвъртък, 18 април 2024

18.04.2024

Последвайте ни

Паскалево отбеляза празника си с пъстра фолклорна програма (СНИМКИ)

С пъстра фолклорна програма отбеляза празника си добруджанското село Паскалево.

„Паскалево е не само от селищата със знаково присъствие в миналото на Добруджа. Животът в Паскалево и днес е белязан със събития, които градят историята на община Добричка. Днешното определено е едно от тях“, каза в началото на тържеството кметът на Община Добричка Соня Георгиева.

„В този празничен ден приемете моите пожелания за здраве и благоденствие, приемете и моите адмирации за вашата отговорност за ентусиазма и всеотдайността на всички, които работят за просперитета на село Паскалево и утвърждаването му като едно от най-привлекателните селища в община Добричка“, допълни тя.

„Ние, хората, живеещи на село, сме свързани по особен начин с пролетта и земята. Още с първите топли слънчеви лъчи човъркаме земята и засяваме първите семена. Затова този сезон е много специален за нас и трябва да празнуваме, да общуваме, да се срещаме и да се веселим“, обърна се към жители и гости кметът на Паскалево Живко Желев.   

„Нека си пожелаем да събудим ума и съзнанието си за нов живот така, както се събужда природата; да бъдем позитивни, щастливи и обнадеждени, както природата става по-ведра и красива“, каза още той.

На площада пред кметството първи се изявиха дамите от групата за автентичен фолклор при Народно читалище „Димитър Минчев – 1896 г.“ в Паскалево. След това Джиновско хоро и „Добруджанска картина“ изпълниха възпитаниците на младежката танцова формация при читалището.

Специални гости на събитието бяха Танцова формация „Балкански ритми“ от Варна, които впечатлиха публиката с пъстри носии и разнообразен репертоар. Умиление предизвика тригодишната Моника, дъщеря на Петър и Йорданка Иванови – хореографи и танцьори в Танцова къща „Балкански ритми“.

В края на тържеството се изви хоро, в което се включиха Соня Георгиева, народният представител Мая Димитрова, заместник-кметовете инж. Румяна Иванова и Иван Пейчев, секретарят на Община Добричка Дико Иванов и Живко Желев.

Сред гостите бяха общински съветници и кметове и кметски наместници на села от общината.

 

c