Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Откриха бактерии колиформи и ешерихия коли над допустимото в питейната вода на Добрич

Днес са взети нови проби. До излизането на резултатите препоръчват употреба на бутилирана вода

Резултатите от изследваните по микробиологични показатели общо 7 проби вода, взети на 30 май от различни места в града, показват, че пет от тях са с отклонения от здравните изисквания по показателите колиформи, ешерихия коли и микробно число. 

Две от пробите – от пунктове в зона Стефаново (водоснабдяваща жк „Добротица“ и местността Гаази Баба) и зона Добрич-Запад (водоснабдяваща района след жп гара Юг и кв. „Рилци“) отговарят нормите. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция. Тя е издала предписание до водоснабдителното дружество за завишаване на дезинфекцията на водата с цел съответствие със здравните изискания.

Днес, 2 юни, е извършено контролно пробонабиране, съвместно с представител на „ВиК Добрич“ АД на проби питейна вода от пунктове при крана на потребителя в зона Добрич за анализ на цвят и мътност и микробиологични показатели – колиформи, ешерихия коли и микробно числоПо показателите цвят и мътност те отговарят на здравните изисквания, но изследването по микробиологични показатели се очаква да приключи на 5 юни.

От РЗИ – Добрич допълнително ще информират за резултатите. Дотогава остава в сила препоръката за питейно-битови цели да се използва бутилирана вода от търговската мрежа, а водата от резервните съдове да се преварява.

 

c