Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

От 60 години Цветан и Виолета отглеждат зеленчуци в село Одринци край Добрич (ВИДЕО)

Първият ден на август е денят на градинаря, ще го отпразнуват в събота

Първият ден на август е денят на градинаря, на всички, които обичат зеленчуците и овошките и умеят да се грижат за тях. И днес намираме 81-годишния Цветан Йорданов и съпругата му Виолета отново  в градината им в село Одринци, край Добрич. Там, на площ от 2 декара, двамата отглеждат домати, краставици, пипер, тиквички, царевица, чушки, много подправки и цветя, карфиол, зеле, боб и още много култури.

"С градинарство се занимавам от много години, след като завърших нямаше работа и гледахме по вестниците, къде имаше обяви за агроном или за ръководители на зеленчукови градини. Намерих обява и така попаднах в село Копривец. Вднага ме приеха, бях млад, но тъй като не съм работил преди потах каква е градината. Оказа се 2500 декара, не бях готов за такава градина", каза дядо Цветан.

Тогава той се връща в родното село Одринци и започва работа в местната зеленчукова градина с площ 30 декара, която се обработва от 30-ина работници. Орат с волове, с каруци разнасят стоката, но за сметка на това продукцията им стига до всички краища на областта – от Каварна до Тервел.

"Тези хора, старите, те знаеха наистина много и искаха да научат всеки един и даже сега виждам, че има няколко семейства, които дядо му, баща му и той се занимават с градинарство. Това си е даденост, и тука се произвеждат наистина най-хубавите стоки", ласкате селото дядо Цецо.

Той споделя, че от 9 години в Одринци се провежда Празник на градинаря, преди е бил фиксиран на определна дата, но ежедневието е наложило да се прави първата събота на август. На празненството се събират млади, стари, от други места, има състави, които поздравяват градинарите и хората от селото. Традицията в провеждането на фестивала вече го превръща и в празник на село Одринци.

Хората в Одринци хвалят стоката си, казват, че съселяните им са много работни, а напоследък в градинарството се включват и повече млади хора. Те знаят повече за производството, защото ползват модерна техника, компютри, имат информация за сортовете и препаратите. Тази година градинарите от село Одринци обаче са притеснени за реколтата си.

"Имаше градушка, неприятна работа, много години не е имало, но много големи поразии ни направи, като ни изпочупи домати, пипери, всичко. Заболяха, пръскаха хората, мъчеха да се оправят, но има много щети. Одринчани са работливи хора, много работят", отново ласкае своето село дядо Цветан.

За девета година село Одринци ще отпразнува Деня на градинаря с фолклорна програма и изложение пред сградата на местното кметство. На 5-ти август там ще се съберат млади и стари, гости и стопани, за да изложат своята продукция и да се любуват на добруджанската музика. Затова в селото вече кипи трескава подготовка, кметът Атанас Атанасов коси градината пред кметството, местните състави пеят в читалището, градинарите подготвят продукция, която да изложат.

c