Неделя, 02 юни 2024

02.06.2024

Последвайте ни

Оставки на виновните за убийството в парка на Добрич поискаха протестиращи (СНИМКИ)

Да се спре с прехвърлянето на отговорността между институциите, а вътрешни проверки да покажат виновните

Десетки граждани излязоха днес на протест пред Съдебната палата, за да поискат виновните, допуснали да се случи трагедията с бруталното убийство в градския парк на Добрич на 7 март, да понесат отговорност. Около 18,40 тогава излезлият на обичайната си вечерна разходка 56-годишен Живко Мартинов бе смъртоносно намушкан с нож от 31-годишния психично болен Мартин Добрев.

"Протестът днес е за справедливост, обективно разследване, за търсене на отговорност от институциите, тъй като последните няколко дни ставаме свидетели на брутално подмятане на темата между институциите и отбягване да поемат ясна отговорност за случилото се. Задаваме въпроси с отворено писмо, което утре ще бъде входирано в деловодствата им. Ще очакваме отговори от институциите до 18 март", каза организаторът на протеста Венцислав Великов.

Той подчерта, че основният въпрос е "Чия е отговорността?"

"Искаме да бъдат направени вътрешни проверки и да се престане с това жонглиране с отговорности между институциите. Искаме да знаем имената на хората, от които е зависело това тежко деяние да не се случи и днес да нямаме тези разговори", каза той.

По думите му искането на оставки стои на дневен ред. На този етап имаме изводи, че няколко лица трябва да понесат отговорността. Пред присъстващите Венцислав Великов обяви, че счита, че оставки трябва да се поискат на районния прокурор Петко Тухчиев и на началника на "Охранителна полиция" комисар Иван Иванов - заради липсата на патрули. Думите му бяха посрещнати от множеството с викове "Оставка!" Споменато беше и името на младши прокурор Станева, която също е отговорна, според Великов, но е млад прокурор и е допустимо да сгреши, каза той.

"След като получим отговори в писмото, ще преценим дали и какви други оставки ще бъдат поискани", каза Великов.

Сред протестиращите бе и Константин Рачев, брат на пострадалия Емилиян Рачев, когото Мартин Добрев е нападнал с нож вечерта на 25 февруари. "Искам пълна справедливост и този случай да не бива оставен така. Защото при първия инцидент с брат ми, ако МВР и прокуратура бяха направили нещо, можеше да се спаси този човешки живот. Нека хората, които са отговорни за тези последствия да си понесат отговорността, искам оставки. Те нямат право да работят за нас, защото, както видяхме, те нищо не направиха по случая и затова се стигна до тези фатални последици", каза той.

Присъстващите на протеста бяха поканени да подкрепят с подписка подготвеното Отворено писмо до отговорните институции.

 

c