Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

Още няма строително разрешение за ремонта на центъра в Добрич, стана ясно на извънредната сесия

Извънредна сесия проведе днес Общинският съвет на Добрич, за да изслуша информация за реконструкцията на централна пешеходна зона на града. Повод за свикването на извънредното заседание стана отказът на съветниците на заседанието на 25 април да се отпуснат 3,4 милиона лева за старт на дейностите по ремонта. 

„Текущото състояние на Централна градска част е повод в Община град Добрич да постъпват множество сигнали, жалби и препоръки в тази връзка, като основните притеснения на жителите на град Добрич са свързани именно със състоянието на пътната настилка. Безспорно са налице опасни участъци, които водят до създаването на зони с концентрация на инциденти. Освен естетическата визия на града, по-притеснително е, че опасенията на гражданите са свързани именно с опасността от наранявания или злополуки. Придвижването на детски колички, малки деца, хора в неравностойно положение и велосипедисти е крайно рисковано и ежедневно създава предпоставка за злополуки. Като в тази връзка, подчертавам, че Община град Добрич е ответник по граждански дела за лица, които са пострадали при ежедневното си придвижване по Централна пешеходна зона“, се казва в докладната записка на кмета Йордан Йорданов. В залата той заяви, че центърът е в аварийно състояние.

Божидар Димитров от БСП заяви, че извънредната сесия е резултат от несериозната подготовка на местната администрация за редовното събрание от 25 април. Ние нямаме право на грешка - нито общинския съвет, нито администрация, нито изпълнителите, нито надзора. Не трябва да се поддаваме на лобиране, на приятелство, на комисионни".

Съветници поискаха да знаят защо подробната информация за цените на отделните строително-монтажни дейности на трите фирми от рамковото споразумение не са били представени на редовната сесия на 25 април.

Иво Пенчев от ГЕРБ-СДС попита защо в момента е тази неотложност за изразходване на кредитния ресурс на общината да закупим павета. „Веднага започва да се плаща лихва. Ако ще се редят паветата накрая, има достатъчно време за фрезоване, комуникации и всички дейности преди реденето на павета. Защо трябва на момента да купуваме павета, не може ли да го капарираме. Миналия вторник искахте от нас около 4 млн. лв,., обосновани с една страничка. Прави са колегите, че не се съгласиха с една страничка обосновка, да се съгласят да отпуснат 4 млн. лв., каза още бившият председател на Общинския съвет. "Ние общинските съветници ще разрешим този кредит, ако ни убедите, че тези пари са належащи, защото ние веднага започваме да плащаме лихва. Искайте от нас реалния разход и ще ви го дадем", каза Пенчев.

В залата беше дадено разяснение относно дърветата, които влизат в обхвата на реконструкцията. От общо 108 дървета 70 ще бъдат подменени, 4 ще бъдат премахнати, а останалите – запазени и вписани в новата визия. 

Нежля Амди-Ганева от ДПС настоя да получи отговор на въпроса има ли одобрен проект за ремонта на центъра. "На заседанието на 25 зададохме този въпрос и ни беше отговорено, че няма. В социалната мрежа кметът няколко часа по-късно написа, че има", каза тя.

Кметът Йордан Йорданов отново заяви, че има одобрен проект още от февруари. Заместникът му по устройство на територията инж. Пенчо Керванов обясни, че има одобрен проект за изработване на фаза технически работен проект. Но одобрен проект, съобразно изискванията на Закона за устройство на територията, все още няма. Предстои такъв да бъде разработен и издадено строително разрешение. Прогнозата е до 10 дни бъдат входирани документите на фаза идеен проект. До края на месеца се очаква да има влязло в сила строително разрешение.

Нежля Амди-Ганева подчерта, че строителното разрешение ще бъде на етапи, количествените сметки трябва да са на етапи. „Има етапност в строителството. Към момента няма одобрен проект, нямаме издадено строително разрешение, няма количества“, добави тя. 

„Одобрен проект нямаме, няма и разрешение за строеж, а то влиза в сила 14 дни след издаването му. Имаме срок от повече от месец. Това, което искаме, е действително да имаме предпоставка за гласуване на тази част от кредита. В момента я нямаме. Затова искаме, настояваме общинска администрация да си започне процедурите и да ги доведе до ситуация, която да позволи използването на този кредит", каза арх. Емилия Добрева от БСП.

Иво Пенчев от ГЕРБ-СДС предложи възможно решение и компромис за път напред с цел ускоряване на процеса по начало на строително-монтажните ралоти на центъа. Предложи се да се отпуснат само тези средства които реално са нужни за разплащане по конкретни пера от КСС с именно 1.4 млн.с цел съхраняване кредитния ресурс на общината. Останалите пари ще се отпуснат при одобряване на РС , сключване на договор с изпълнителя и започване на смр по центъра. „Ще ви разрешим кредита, ако ни убедите, че този размер е належащ, за да не се плащат излишно лихви“, каза той и добави, че липсва прозрачност за какво ще се харчат парите. Той предложи като компромис сега ОбС да разреши да се ползват 1,4 млн. лева.

Йордан Йорданов отново защити тезата си, че през юли 2022 г. е решено като начало да се отпусне една трета от цялата сума от 12-милионния кредит. По думите му лихви няма да се начислява, докато се не подпише договорът. В отговор на изразени съмнения, че процедурите по ремонта на центъра се извършват "на тъмно", той подчерта, че нищо не се извършва "на тъмно" и че строителното разрешение се очаква да бъде факт до края на месец май. 

В залата се разбра, че ремонтът ще започне от „Стара къща“ и първият етап е до читалище „Йордан Йовков“. На предложението да бъдат уведомени търговските обекти в тази част бе отговорено, че днес от 16.00 часа ще има среща със собственици на магазини. 

Информацията, изнесена пред ОбС, бе приета единодушно.

c