Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Огромна колона от тирове със слънчоглед от Украйна се извива по булевард в Добрич

Огромна колона от тирове, натоварени със зърно от Украйна, се извива по булевард  „25 септември“ в Добрич. 

Тежкотоварните автомобили са над 80, видя репортер на Про Нюз Добрич. Опашката се простира от бившия завод "Сердика" до квартал "Режията".  Тировете чакат, за да бъдат разтоварени в базата на „Олива“.

Колони там започнаха да се извиват още през лятото на миналата година, когато ЕС разреши безмитен внос на зърно от Украйна. След недоволство от страна на гражданите беше организирана среща на  МВР Добрич с ръководството на „Олива“ АД, като бяха дадени предписания за пренасочване на автомобилите към охраняеми ТИР паркинги за изчакване.

През последните дни се коментира възможността България да последва Полша и Унгария в опита си да защити зърнопроизводителите от вноса на украинско зърно и да наложи забрана на вноса на украински зърнени култури. Страната ни е поискала реакция от Брюксел още през месец септември, а преди дни министърът е провел онлайн разговори с колеги от шест държави. Полша и Унгария ограничиха вноса на зърно, както и на други хранителни стоки. По-рано полският министър-председател Ярослав Качински коментира, че страната му подкрепя Украйна, но на първо място всяка власт трябва да защити интересите на гражданите си. 

В края на март и началото на април зърнопроизводители от страната протестираха срещу безмитния внос на зърно от Украйна и блокираха гранични пунктове, сред които ГКПП Кардам и ГКПП Дуранкулак.

c