Вторник, 28 ноември 2023

28.11.2023

Последвайте ни

Обвиниха полковник за смъртта на загиналия край Шабла пилот Валентин Терзиев

Военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник М.О. за причиняване по непредпазливост на смъртта на загиналия край Шабла майор Валентин Терзиев, съобщиха от Главната прокуратура.

Досъдебното производство е образувано на 09.06.2021 г., след като по време на тактическо учение с бойни стрелби самолет МиГ-29 падна в акваторията на Черно море срещу град Шабла.

„Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – ръководство на  стрелби по време на тактическо учение, при възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, М.О. не  забранил на пилота да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта на пилота, тъй като след като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност“, се казва в съобщението на Прокуратурата.

Със същото деяние обвиняемият не изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил тежки вредни последици за Министерство на отбраната - разрушаване на самолет МиГ-29 на стойност от 9 032 587 лева.

Спрямо обвиняемия М.О. е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

c