Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

Общинският съвет отхвърли отчета на капиталовата програмата на Община Добрич

Сред причините - неизпълнени, но отчетени, ремонти на улици, както и лошото състояние на дерето

На сесията си днес Общинският съвет на Добрич отхвърли Отчета на Програмата за капиталови разходи на Община град Добрич за 2022 г., внесена от заместник-кмета инж. Пенчо Керванов. 

Съветниците в зала отказаха да приемат отчета, защото досега са изхарчени 7 млн. лева по дългосрочния дълг от 10 млн. лв., изтеглен през 2021 година, а над 30 улици все още не са ремонтирани. Те изразиха съмнение, че ще бъдат асфалтирани улици предизборно, а заради забавянето цената вече се е увеличила с над 1 млн. лева над заложените в капиталовата програма средства.

Съветникът от ГЕРБ-СДС Георги Друмев алармира, че има улици, за които в отчета са посочени изразходвани средства, а по тях реално няма свършено нищо, за което той предостави и видеоматериал. От Общината обясниха, че парите били аванс.

Увериха, че търсят всякакви възможности да изпълнят заложените улици със собствени бюджетни средства и с постановления на Министерски съвет, когато средствата по капиталовата програма не достигат.

Сред другите аргументи за отказа бяха липсата на изпълнение и съответно вложени средства в почистването на дерето. Според съветниците това крие огромен риск за повторение на събитията от 2014 година. Инж. Керванов  отговори, че средства са заложени, но на обявената обществена поръчка не се е явил нито един кандидат и тепърва предстои да се търси фирма с директно възлагане. От Общината твърдят, че почистването само по себе си не е достатъчно и трябва да бъде променен профилът на дерето. 

Очаквайте подробности!

c