Понеделник, 20 май 2024

20.05.2024

Последвайте ни

Община Добрич ще купува ел. автобуси с пари от Плана за възстановяване и устойчивост

Община град Добрич възнамерява да кандидатства за закупуването на максимум 8 електрически автобуса и зарядни станции за тях. Част от средствата ще бъдат покрити чрез процедурата „Екологосъобразна мобилност” по Националния План за възстановяване и устойчивост, а част – от Общината. Това предложение ще бъде разгледано утре на извънредната сесия на Общинския съвет на Добрич, тъй като срокът за кандидатстване е кратък – до 30 август т.г.

За целите на процедурата е задължително кандидатстването в партньорство минимум между две общини и един оператор на обществена услуга за превоз на пътници. Община град Добрич възнамерява да кандидатства в партньорство с Община Добричка и „Градски транспорт Добрич“ ЕООД, с оглед на което е необходимо да бъде подписано Споразумение за партньорство, съгласно изискванията на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Бюджетът на процедурата е 100 008 386 лева, като средствата са разпределени по равно между 6-те района за планиране. Минималният размер за един проект е 2 000 000 лв., а максималният 8 334 000 лв. с ДДС.

По процедурата могат да се предоставят безвъзмездно средства до 90%, а останалите 10% се покриват от кандидата.

Освен за автобусите, Община град Добрич кандидатства за надграждане на интелигентна транспортна система (ИТС) и интегрирани цифрови решения за подобряване на ефикасността и ефективността на обществения транспорт, изпълнение на осветеност на пешеходни пътеки и разработване на Генерален план за организация на движението ГПОД.

Община Добричка в качеството си на партньор ще се включи в изпълнението на проекта, като ще изпълни осветеност на пешеходни пътеки в натоварени участъци с концентрация на ПТП в близост до образователна, социална, административна и културна инфраструктура.

c