Неделя, 18 август 2024

18.08.2024

Последвайте ни

Обмисля се увеличаване на платната на ГКПП Дуранкулак на три, дори четири

Има възможности за увеличаване на платната от агенция „Митници“. В момента са две платна, които разделят туристическия поток. Има възможност да се изготви идеен проект да станат три, дори четири платна. Това обяви служебният министър на туризма Евтим Милошев в ефира на Нова телевизия. Той заяви, че това е само идеен план, но са водени разговори с компетентните институции.

Тази година започна чакания от 70 години ремонт на Дунав мост и това по някакъв начин отклони потока към Дуранкулак, а Дуранкулак е основният граничен пункт, през който влиза туристическият поток от Румъния. И има затруднен трафик, посочи министърът.  

През седмицата е проведена междуведомствена среща в Министерството на туризма с представители на Агенция „Пътна инфраструктура“, на Агенция „Митници“, парламентарната комисия по туризъм.

От АПИ има готовност за изготвяне на идеен проект за разширяване на отсечката от село Дуранкулак до ГКПП, която е около 5 километра.

Има огромно струпване на туристическия поток, на автобусите с организирани туристи на ГКПП Дуранкулак между 14  и 18 часа всеки ден. Ако туристическият бранш направи график, със сигурност няма да увеличим пропускателната способност, но по-добре туристите да чакат във фоайето на хотела на кафе, каза още Милошев.

c