Неделя, 10 декември 2023

10.12.2023

Последвайте ни

Ново място в София развива първата българска колекция за съвременно изкуство в публична среда

Мисията ни e развиването на първата българска колекция за съвременно изкуство, представена в публична среда. Това каза пред БТА Веселина Сариева. Тя е галерист, куратор и артистичен директор Dot Sofia.
Мястото бе открито наскоро с изложбата „Дом“ на българско-френският художник Стефан Николаев. Преди броени сградата получи голямата награда в конкурса „Български архитектурни награди“, организиран от Камарата на  архитектите в България. 
„Искаме да интегрираме архитектурата и преживяването за съвременно изкуство. Идеята ни е да покажем нашата интерпретация за най-доброто от българското. Всичко тук е българско, доколкото може – български архитекти, българско дърво. По време на създаването на мястото, открихме невероятни фирми в България, които правят много добри неща“, каза пред БТА Панчо Георгиев, собственик на Dot Sofia. Той е роден в София, но семейството му напуска България, когато е на девет месеца. Отраснал е в Швейцария. По професия е хирург и молекулярен биолог, но от 20 години работи като консултант. Живее в Близкия изток от 12 години.
ЖЕНСКИЯТ ПАЗАР – НОВО МЯСТО ЗА МОДЕРНОСТТА 
Идеята е в този квартал да създадем платформа с някакъв нов импулс, казва Георгиев. Според Веселина Сариева културната концепция е вградена в самата сграда. „Мисля, че поканата към мен дойде, защото в годините моята работа е свързана не само със съвременно изкуство, но и с алтернативни места, с предефинирането на градски пространства. Така, както сме го правили в Пловдив. Женският пазар беше едно такова много ново място за модерността в картата на София. То е предимно свързано с представите на много софиянци като заплаха, различност. Такава различност, каквато на нас реално ни е интересна“, разказва тя.
„Аз имах това разпознаване на мястото като важна културна ценност за града, за България. Моята работа основно е свързана с изграждането на репрезентативна колекция на българско съвременно изкуство, но тази колекция има логика и мисъл, заимствани от типичния български контекст и теми като хумор и самоирония. Много от творците работят с намерени материали на пазара“, допълва Веселина Сариева.
ОСЕМНАДЕСЕТ АВТОРИ
Една от творбите е на Правдолюб Иванов. „Монумент на незнайната перачка“ представлява над 10-метрова колона от легени и предстои да бъде да изложена в пространството на Dot Sofia.
Друга негова емблематична творба ще бъде на покрива на сградата, ще създава илюзия и ще играе с идеята, че е рекламна табела, а същевременно не е. Има малки хумористични „драсканици“ на Недко Солаков из цялото пространство, творбите Deadline – на Стефан Николаев, на Лъчезар Бояджиев – „За какво си мечтае София“ – утопична рисунка за града. Има творби на Камен Стоянов, Руди Нинов, Мария Налбантова, автори като Красимир Терзиев и по-младиите им колеги – като Мартина Вачева. Общо 18 имена са представени в тази развиваща се колекция, обобщава Веселина Сариева.
„Имаме още една концепция – клекшоп за български дизайн. Изкуство има буквално на всички места в сградата, дори в тоалетните, в коридорите, във всяка стая“, допълва тя. По думите й, с появата на всяко произведение ще има събития, които ще представят авторите. 
НОВА ГЛЕДНА ТОЧКА КЪМ СОФИЯ
„Искаме всичко, което правим около района, да не се натрапва на съкварталците. Ние няма да правим шумни или големи неща. Просто, съвсем хомогенно се впускаме в нещата. Това е една нова гледна точка към София. Според мен тя се свързва много хармонично с целия пазар“, смята Веселина Сариева. 
„Целта ни е хората, които идват в България, или живеят в София, да възприемат този квартал и града по един по-различен начин. Нещо, което ние, със съпругата ми, мечтаем да го имаме, когато пътуваме навън“, казва Панчо Георгиев.
ЛЕКА КУЛТУРНА ПРОГРАМА
„Започваме да изработваме лека културна програма. Предвижда се да се правят две изложби с български автори. Те ще се откриват през пролетта и през есента, и ще продължават по шест седмици“, уточнява Панчо Георгиев. Припомня, че локацията бе част от фестивала „Квартал“.
„Ние имаме имаме усещане за вкуса и мириса на Женския пазар, за обитателите, които са тук, и, при всички положения,  инспирацията ни идва от самото място. Дори през 2021 година, когато сградата все още се строеше, направихме изложбата Under Deconstruction и представихме български автори“, припомня Веселина Сариева.
„Пресечната точка между бизнес и изкуство е изключително важна за нас. Смятаме да правим специални проекти, които няма да бъдат изложби, които ще бъдат насочени към изследването на пазара, документирането, работа с фотографии с анализатори“, казва още арт директорът на Dot Sofia.

c