Вторник, 28 март 2023

28.03.2023

Последвайте ни

Нова електронна услуга предлага РБ "Дора Габе" в Добрич

Регионалната библиотека "Дора Габе" в Добрич е въвела автоматизирано информационно обслужване, внедрявайки библиотечна система e-Lib PRIMА, съобщиха от просветното ведомство. Предимството от автоматизирането на процесите на заемане е бързо и компетентно обслужване, предоставяне на списък със заетата литература, бързо и удобно презаписване на вече заети библиотечни документи. Отпадна необходимостта ползвателите да вписват в читателските си картони заеманата литература. В началото на годината бе предоставена възможност за онлайн достъп до съдържанието на библиотечния фонд чрез интернет страницата на библиотеката  www.libdobrich.bg/. Интернет каталогът съдържа над 111 000 описания на книги, графични, картографски и нотни издания на български и чужди езици, притежание на Регионална библиотека „Дора Габе”. Каталогът непрекъснато се обновява. Предстои въвеждане на модули Репродукции, Филми, Звукозаписи, Фотографски издания и електронни ресурси. Освен преглед за налични библиотечни документи, днес потребителите имат възможност за онлайн обслужване посредством Модул "Моята библиотека” (MyLibrary) https://ilib.libdobrich.bg/ - персонално пространство за регистрираните читатели, който включва достъп до личен читателски картон с информация за заета литература и текущо състояние на заявки, възможност за онлайн - презаписване на заета литература, запазване на литература и проследяване състоянието на заявката, и др. Регионална библиотека „Дора Габе” се стреми да предоставя на своите потребители качествено и бързо библиотечно-библиографско и информационно обслужване като разширява обхвата на предлаганите традиционни и дистанционни услуги, да стимулира четенето и подкрепя формалното и неформално образование на гражданите.  За достъп до онлайн услугата „Моята библиотека” е необходимо ползвателите да бъдат регистрирани читатели на Регионална библиотека „Дора Габе” за календарната година и да имат потребителско име и парола. На читателите се предоставят следните възможности за получаване на потребителско име и парола:
  • Сами да се регистрират на https://ilib.libdobrich.bg/, попълвайки онлайн формуляр, който е достъпен при избор на „регистрирайте”в горния десен ъгъл на страницата
  • Да посетят Регионална библиотека „Дора Габе” Добрич, ул. „Независимост” 7 – секторите Заемна за възрастни, Работа с деца или Информационен център и на място да създадат свое потребителско име и парола.
 

снимка: emaze.com

c