Събота, 11 май 2024

11.05.2024

Последвайте ни

Нито една повече: Шествие в подкрепа правата на жените се проведе в Добрич

Шествие под надслов “Нито една повече” се проведе в град Добрич и призова за солидарност в подкрепата на жените, “за които четем всекидневно в медиите, че са пребити и убити”. Протестиращите се надяват тяхната подкрепа да даде знак на обществото, че се нуждаят от промяна. Всичко това се случва на фона на Международния ден на жената 8 март.

“Тази година започна с убийства на жени. Всяка седмица се случва по едно убийство. Не знам дали ги броите, но те са вече осем. Само преди два дена имаше отново новина за пребита жена в Стара Загора. Статистиката е ужасна. В крайна сметка тези, които трябва да променят тази статистика, да не е такава, каквато е нехаят”, каза организаторът на шествието Мария Методиева.

“Тук ако има една жена, която е обект на насилие вкъщи и живее в панелен блок някъде в Добрич, тя няма къде да отиде, ако не я приюти приятел. Ако не я приюти някой, който се опитва да я защитава, тя няма къде да отиде. В цялата област Добрич няма нито една социална услуга, която се нарича кризисен център. Колко са в България? Знаете ли? 13 А колко са жените, които са обект на насилие? Не ги броим. Как да ги преборим? Как да им помогнем?”, попита Мария.

c