Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Наградиха най-добрите спортисти на Добрич за 2019 година

Най-добрите спортисти на Добрич за 2019 година, завоювали призови места на национални и международни форуми, бяха отличени днес на официална церемония. Кметът Йордан Йорданов ги удостои с почетни плакети и парични премии.

Както Про Нюз Добрич писа, Спортист на Добрич за 2019 г. е талантливият състезател от клуба по вдигане на тежести „Добруджа” Юндер Бейтула. Той се класира на първите места на републиканското отборно първенство и на личния шампионат на страната. През септември  завоюва медал за България на световното първенство по вдигане на тежести в Патая, Тайланд. Там Юндер Бейтула спечели бронз в изтласкването в категория до 81 кг. и пето място в света, подобрявайки национални рекорди във второто движение и в двубоя. Спортистът отсъства от церемонията, тъй като ще участва в състезание в Доха, Катар.

В престижната класация след Юндер Бейтула се нареждат каратистът на клуб „Самурай“ Пеньо Пенев и гюлетласкачът от СКЛА „Добрич“ Георги Иванов.

В Топ 10 на най-добрите спортисти на Добрич за 2019 г. влизат още борецът Кристиян Димитров, шахматистът Момчил Петков, хандбалистът Илиян Илиев, боксьорката Златислава Чуканова, лекоатлетката Радосвета Симеонова, Никола Михов – хвърляне на чук, и волейболистът Николай Тодоров.

Най-добрите отбори за 2019 г. са хандаблен клуб „Добруджа“ и волейболен клуб „Добруджа 07“, които са с равен брой точки в анкетата на Община Добрич. След тях се нарежда карате клуб „Самурай“. Най–добрите млади спортисти са гюлетласкачът на СКЛА „Добрич“ Тодор Петров, който постави рекорд на България в дисциплината при момчета под 16 г., боксьорката Дилек Демирова и каратистът Тулчан Мехмед.

Плакет и грамота получиха Димитър Цонков и Антония Михова. Димитър Цонков получава награда за големия международен успех на Супер финала на Световната купа по уличен фитнес, на който той спечели трето място. Призът бе получен от неговия треньор. За първи път бе връчена награда за спортист ветеран. Тя се присъжда на Антония Михова, която през 2019 година спечели два медала на Световното мастърс първенство по плувни спортове в Куанджу, Южна Корея.

В класацията на спортистите с увреждания на първо място е Мирослав Богданов Николов от СК „Хищник“. През 2019 той е носител на три трети места – на Държавно първенство по канадска борба за хора с увредено зрение, дясна ръка, Европейско първенство по канадска борба за хора с увредено зрение, дясна ръка, Лутраки, Гърция, и на Световно първенство по канадска борба за хора с увредено зрение, дясна ръка, Констанца, Румъния. На второ място е Захари Стоянов от СК „Хищник”. Той се класира на второ място на Държавно първенство по канадска борба за хора с увреждания, дясна ръка, на пето място – на Европейско първенство в Лутраки, Гърция и на четвърто място на Световно първенство, Констанца, Румъния.

На трето място в класацията за хора с увреждания е Олег Темелков от СК ,,Фаворит 2013” През годината се класира на 2 място на Държавно първенство по спортна стрелба за хора с увреждания в Пловдив в дисциплина SH1 и на 3-то място на Държавно първенство по тенис на маса.

c