Сряда, 08 май 2024

08.05.2024

Последвайте ни

Над 45 млн. лв. е финансовата рамка, с която ще работи Община Каварна през 2024 година (ВИДЕО)

Елена Балтаджиева, кмет на Община Каварна - за бюджета и новите проекти

Елена Балтаджиева, кмет на Община Каварна пред Про Нюз Добрич:

Преди дни беше приет бюджетът на Община Каварна. Каква е неговата рамка за 2024 година и кои са приоритетите?

Бюджетът на Община Каварна е в размер на 41 156 384 лева. Като цяло нашият бюджет ще претърпи промяна и ще се наложи да се направи актуализация, за да се увеличи с поне още 4 милиона лева. Тъй като община Каварна миналата седмица подписа три споразумения с МРРБ за финансиране на инфраструктура, като сме в готовност да започнем да работим по тези обекти. Като всяка община, приоритетите ни са култура, туризъм, инфраструктура, социални дейности, всичко, което обхваща един бюджет във всеобщата дейност на първостепенния разпоредител Общината.

Културният календар за тази година предвижда ли нещо ново?

В културния календар сме включили абсолютно всички събития, които имат устойчивост във времето. Допълваме го с Юлски и Августовски нощи, тъй като през лятото доста туристи и много гости на града идват в Каварна. Съобразили сме да има културна през уикендите, почивните дни, празници на морето, "Джаз на село" в Камен Бряг, "Рок край морето" в Българево. Съобразили сме се програмата да бъде много гъвкава и да има за всякакъв вкус култура – литературни метения, кино на открито, музикални изяви на известни изпълнители. Включително Джулай морнинг, който всяка година се провежда в нашата община, с изключение на годините на ковид.

Какви са другите големи проекти, които смятате да реализирате тази година?

Освен тези, които споменах, като цяло сме подготвили, в нашия бюджет сме заложили разработването на няколко инвестиционни проекти, които да са в готовност за кандидатстване на финансиране. Това е една голяма улица в село Българево. Там сменихме водопровода и тя е допустима за реновиране с тротоарни настилки и ремонт на платното. В града сме включили улици, на които е сменен водопровод и изградени канализации. Твърде вероятно е да намерим възможности да бъдат финансирани, тъй като те са възлови, обслужват жителите на града. Общо около 7 инвестиционни проекта готвим, за да са в готовност. Защото няма как да искаш средства, без да имаш готовността да ги изпълниш. Друго наше важно действие е почистването на дерето между улиците „Черноморска“ и „Гларус“. Връзките са много остарели  и е изключително затлачено. Половин век сигурно никой нищо не е правил. Ако това успеем да направим в идните една, максимум две години, ще се промени изцяло обликът на нашия град. Това е заложено. Договорено е финансиране. Другото важно е, че подписаните споразумения от предната седмица не са включени в нашия бюджет, тъй като не знаехме дали ще се случи и дали ще се изпълняват. И за трите обекта, за които сме искали средства и ни отпуснаха, са за доизграждане на „Андрей Василев-Амира“, ул. „Христо Смирненски“ и ул. „Христо Ботев“ в гр. Каварна. Там има доста имоти и смятам, че щом хората си плащат данъците, заслужават улиците да се доизградят. Трябва да доизградим и водопровода, за да могат хората да бъдат спокойни да инвестират. Всяка инвестиционна дейност вдига рейтинга на Общината, повишава икономическия потенциал, което е важно за развитието.

Има ли индикации за това?

По това, което виждам, има финализирани проекти. Има и продажби, което оказва влияние. В края на миналата година и в началото на тази – добре се движим. Определено има интерес, има раздвижване на пазара. Усеща се по приходите, които се наблюдават в нашата община. Мога да вметна, че подписах два договора за безвъзмездна финансова помощ през Плана за възстановяване и устойчивост. Единият е за енергийна ефективност и модернизация на основно училище в Каварна. Този проект стартира,  в движение е. Често хората казват, че не виждат строителството. Но в един проект има много дейности преди да стартира строителството. Там има избран изпълнител, предстои да стартират фактическите ремонтни дейности. Той трябва да приключи до края на годината. Другият е за подмяна на уличното осветление на общината – Каварна, Българево, Иканталъка, Топола и др. Той също е стартирал и също е безвъзмездна финансова помощ. Има какво да се прави, за да подготвим проектите. В допълнение работим по малки инвестиционни проекти за благоустрояване на зони. Миналата година голяма част от детските съоръжения подменихме. Подготвяме проекти през ПУДООС за реновиране на още една-две детски площадки. Имаме изненади – лошо време, ответи покриви, и др. но ние сме като семейство. От отчисленията сме  предвидили закупуване на допълнително техника за почистване, контейнери. Сложили сме няколко вкопани контейнера. Хората видяха положителния им ефект,  лесното обслужване, дори и чистотата около тях е на значително добро ниво. Общинското предприятие поддържа и хората започнаха да опазват района си – по-чисто, по-прилично и доста по-екологично.

Да разбирам ли, че цялото сметосъбиране на територията на общинския център ще е с подземни контейнери. Възможно ли е това?

Не е възможно цялото. Един контейнер е с вместимост на четири т.нар. бобъра. Де факто един-два могат да обслужват много домакинства, свързани с жилищни блокове, крайбрежна зона. Докато на малките улички няма как. Те трябва цяла година да го пълнят. 

По отношение на общинската болница, когато Вие встъпихте в първия мандат тя беше в незавидно състояние. Успяхте да я стабилизирате. Кадровият проблем е основен. Каква е ситуацията в момента?

Както в цяла България, във всички болници, проблемът е в лекарите, липсата на млади специалисти. Нашата болница има шанс да продължи. Те сами си свършиха работата. Работят добре и нямаха задължения в края на предния мандат. Финансово МБАЛ е добре. Разбрах, че са се появили млади хора, които искат да живеят тук и да работят в нашата болница – лекар и медицинска сестра. Дори са си намерили квартира. Смятам, че по такъв начин,  стъпка по стъпка, който иска може. Има хора, които решават и избират Каварна. Това ще бъде полезно и за Каварна. Най-близката до нас община е Шабла и хората от там идват и търсят помощ при нас.

c