Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Над 100 атлети от 14 клуба участваха в международния турнир "Дионисополис" в Балчик

В гр. Балчик се проведе 12-ият Международен турнир „Дионисополис“, заедно с втори Мемориал „Атанас Нейков“. Участие взеха над 100 атлети от 14 клуба от България и Молдова. Хубавото време даде предпоставка за постигане на отлични резултати и те не закъсняха. Станахме свидетели на нов Национален рекорд за девойки под 18 год., покрити бяха нормативи и постигнати нови лични резултати. Приятелската атмосфера и липсата на напрежение превърна деня в празник на хвърлячите, съобщиха организаторите от спортен клуб "Черно море 2005" Балчик.

От официалните дисциплини в Балчик останаха тринадесет медала и купата от Мемориал „Атанас Нейков“ за най-добро постижение при юноши и девойки, а от детската атлетика нашите деца завоюваха общо тридесет отличия.

Валентин Андреев продължава убедително да повишава своите резултати, като за първи път премина границата от 73 метра. Така с резултат от 73.33м. се изкачва на 32 позиция в световната ранглиста.

Силен резултат на чук за юноши под 20 год. постигна и Преслав Вълев, който доведе личния си рекорд до 71.02 като подобри с повече от три метра досегашния си личен рекорд от 67.97. Така Вълев излезе на 9-о място във световната ранглиста и затвърди своя норматив за участие на Световното първенство в Лима/Перу.

Димо Андреев този път се състезава в по-горната възрастова група , целейки се в норматива за Световното първенство. С резултат от 65.30м. той почти доближи норматива и грабна бронзовото отличие при батковците. Димо вече има покрит норматив за Европейски шампионат за юноши под 18 год. и силно вярваме че ще пребори и този за Световното при по-големите.

Феноменален резултат показа и Александър Бърдаров в хвърлянето на чук за юноши под 18 год. който подобри с повече от 11 метра личния си рекорд с 5-килограмовия уред. С това Александър става вторият наш участник на еврошампионата в Банска Бистрица, Словакия. Новият личен рекорд на Александър Бърдаров го изпраща на 15-о място в световната ранглиста и на 12-о в европейската.

В хвърлянето на чук за девойките под 18 години Теодора Андреева подобри десет годишен националния рекорд. Едва 14-годишна тя изпрати 3-килограмовия уред на 53.83 м и подобри с 1 сантиметър стария рекорд на друга наша атлетка от Балчик Екатерина Димова, която бе начело на ранглистата с 53.82.

Симона Андреева също се изкачи на най-горното стъпало на почетната стълбичка, печелейки убедително златното отличие личен резултат от 35.50м. в дисциплината мятане на диск за момичета под 16 год.

Следващата ни златна медалистка бе Николета Стойкова, която затвърди лидерската си позиция в хвърлянето на чук за девойки под 20 год.

Даниел Джахани заслужено се окичи със сребърен медал в дисциплината мятане на диск за мъже, а в хвърлянето на чук се нареди четвърти. Съпругата му Деница, която тренира под негово ръководство също влезе в сектора за чук и успя да се нареди пета сред жените.

Екатерина Димова зае второ място в чука при жените, отстъпвайки единствено на молдовката Залина Маргиева, която именно на това състезание покри норматив за Олимпийските игри в Париж и подобри националния рекорд на Молдова.

В същата дисциплина- хвърляне на чук за жени, Невал Ремзиева зае трето място и се окичи с бронзовото отличие.

В хвърлянето на копие при момичета под 16 год. Гергана Хараламбиева показа прогрес в своето хвърляне и успя да достигне до втора позиция, добави още едно сребърно отличие към актива на клуба.

Отново в хвърлянето на копие, но при момчета под 20 год. сребърен медалист стана Тимур Лаукс, който направи едно доста емоционално хвърляне.

Николай Марков стана бронзов медалист н хвърлянето на чук за юноши под 18 год, а в мятането на диск се нареди осми.

На косъм от медалите, с две четвърти места бе Тео Труве в дисциплините хвърляне на чук и тласкане на гюле за момчета под 16 год.

Също на четвърто място се нареди и Марин Иванов в мятането на диск при мъжете.

Светлин Станев се нареди пети в тласкането на гюле и шести в хвърлянето на чук за момчета под 16 год. Брат му, Венцислав Иванов също се класира на пето и шесто място но в дисциплините копие и чук за юноши под 20 год.

Действащият ни треньор, Здравко Димитров показа на по младите едно много добро хвърляне, и в дисциплината хвърляне на чук за мъже се нареди пети. Шести след него в класирането стана Никола Янъков.

Емре Вейсал се класира седми в чука и осми на гюле за момчета под 16 год.

Джан Алтанов се нареди седми в дисциплината мятане на диск за юноши под 18 год.

Изключително състезание с изключително добри резултати за този период на годината. 

c