Събота, 18 май 2024

18.05.2024

Последвайте ни

На годишно събрание съдилищата в област Добрич отчетоха 2022 година

В Съдебната палата в Добрич се проведе общо събрание на съдиите от Добрички съдебен район, на което бе обсъден Годишния доклад за дейността на Окръжния съд и петте районни съдилища в района. Докладът бе представен от председателя на Окръжен съд – Добрич Галатея Ханджиева. Тя благодари на съдиите, държавните съдебни изпълнители, съдиите по вписванията и съдебните служители за проявената през отчетната година отговорност, добросъвестност и за положените усилия.

На годишното събрание присъства заместник - председателят на Апелативен съд – Варна Янко Янков, който отбеляза, че съдиите от Окръжен съд – Добрич са работили с висока натовареност и са постигнали отлични резултати. Той поздрави колегите си от Добрич за добре свършената работа в полза за обществото. На обсъждането присъстваха още председателят на Административен съд – Добрич Красимира Иванова, окръжният прокурор Радослав Бухчев, председателят на Адвокатска колегия - Добрич Милен Кадикянов, зам.- директорът на ОД на МВР Димитър Иванов и Ивелин Иванов - началник отдел „Разследване“ при ОД на МВР – Добрич.

Обобщените данни за правораздавателната дейност на Окръжния съд сочат, че през 2022г. в съда са постъпили 1 533 дела, които заедно с останалите несвършени в началото на отчетния период 505 производства формират общия брой на делата за разглеждане - 2038. За сравнение в предходните две години новообразуваните дела са били съответно 1 561 и 1 691, а делата за разглеждане 2 070 и 1 980. През периода са приключили общо 1 704 дела, които са с 8% и 14% повече спрямо двете предходни години.

Анализът на данните показва, че въпреки намалялото общо постъпление, поради по-големия брой останали несвършени в началото на периода дела, делата за разглеждане през 2022 г. не са претърпели съществена промяна спрямо предходната година. За разлика от това, съществено е увеличението на броя на свършените дела.

От общо свършените дела, в инструктивния тримесечен срок са приключили 71%, а 96.19% от всички съдебни актове са постановени в установения едномесечен срок за гражданските дела и съответно в шестдесетдневен за наказателните. Съотношението между потвърдените и недопуснатите до касационно обжалване съдебни актове и отменените и изменените актове е 67% към 33%.

Данните за работата на районните съдилища в Добрич, Балчик, Каварна, Генерал Тошево и Тервел показват, че през 2022г. в петте съдилища са постъпили общо 8 198 дела. С най-голям брой постъпили дела е Районният съд в Добрич – 5 230, следван от РС - Балчик с 945 дела. В РС - Каварна са образувани 835 дела, а в районните съдилища в Генерал Тошево и Тервел съответно 707 и 481.

От общо постъпилите дела в районните съдилища 5815 са граждански и 2 383 наказателни. Свършените дела са общо 8 330 бр., като 81% от тях са приключили в тримесечен срок.

Отчетът за дейността на Съдебно-изпълнителните служби в районните съдилища показва, че през годината са постъпили общо 979 изпълнителни дела. Приключили са 918, като събраната по тях сума възлиза на 930 107 лева. Общият брой на молбите за вписвания, отбелязвания и заличавания, постъпили в Службите по вписванията в районните съдилища за 2022г., е 25 319.

c