Понеделник, 01 юли 2024

01.07.2024

Последвайте ни

На Антарктика вече има табела към Дуранкулак

Табела, която показва посоката и разстоянието от 14 147 км до Дуранкулак, има вече на остров Ливингстън. На Антарктика я постави Александър Величков. Той е строителен инженер от София, който има имот в Дуранкулак.

„Останах много приятно изненадан, като видях снимките с табелата Дуранкулак“, сподели кметът на селото Веселин Йорданов пред Про Нюз Добрич.

„Както знаете, на остров Ливингстън има Българска научно изследователска база. Там започва строителството на модерна сграда с лаборатории, която ще помогне на учените, при нормално условия да работят. Освен учени на базата има и логистици, които им помагат при изпълнението на задачите им. Взимане на проби от океанското дъно, достигане на мястото с лодка, гмуркане или навлизане навътре в острова, изкачване на върхове и взимане на скални проби. Тази година моята мисия беше да изпълня кофражни, армировъчни и бетонови работи по фундаментите за новата сграда. Задачата изпълнихме качествено и в срок, въпреки суровите понякога  метеорологични условия“, сподели Александър Величков пред Про Нюз Добрич.

Сред другите членове на експедицията беше и Ралица Събева от Добрич. Експедицията приключи, базата е зазимена, а Александър Величков се прибира у нас на борда на българския военен и научно изследователски кораб „Св. Св.  Кирил и Методий“.  

Припомняме, че вече 20 години на остров Ливингстън има ледник Калиакра и връх Шабла, след като на 10 януари 2003 г. с Указ 4 на президента Георги Първанов се дават български имена на 58 географски обекта от остров Ливингстън на архипелага Южни Шетлъндски острови в Антарктика.  Проверка на Про Нюз Добрич показа, че на ледения континент има полуостров Албена на остров Брабант, Балчишки рид на остров Ливингстън, там е и морски нос Безмер, има върхове с имена Белгун и  Бранище. На остров Ливингстън има Добричка могила и ледник Добруджа,  там са също морски залив Каварна, и върховете Тервел и Шабла, както и ледник Калиакра. На Земя Греъм могат да се открият рид Залдапа, както и ледниците Крапец и Русалка. Морски нос на остров Гринуич носи името Йордан Йовков, а друг – на остров Тауър, се нарича Кранево.

c