Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

МВР награди Снежина Маринова от Добрич с почетно отличие "За доблест и заслуга“ I степен

Министърът подчерта заслугите й за успешното българско председателство на Съвета на Европейския съюз и работата й за присъединяването на България към Шенген

Снежина Маринова, директор на дирекция „Европейски съюз и международно сътрудничество“, бе наградена от министъра на вътрешните работи с почетно отличие на МВР „За доблест и заслуга“ I степен. „За изключителни заслуги, свързани със защитата на държавните интереси, вътрешната сигурност и сигурността на Европа и с изключителен принос за институционалното развитие, изграждане на положителния образ на институцията и спазване правата на човека“ са мотивите в заповедта, подписана от министър Калин Стоянов.

Снежина Маринова е родом от Добрич, където е и израснала. Завършила е ЕГ "Гео Милев" в немска паралелка. Впоследствие завършва Немска филология в СУ „Св. Кл. Охридски“ и започва работа в системата на МВР - първо като преподавател по немски език в Академията на министерството, а по-късно в международната дирекция, където съществено допринася за укрепването на ролята на България, и в частност на МВР, в международната среда за сигурност.

„Уважаема госпожо Маринова, присъствието на гостите на тази церемония е достатъчно красноречиво за уважението, с което се ползвате както в институцията, така и сред нашите основни партньори. През последната половин година активно работя с вас и лично се убедих не само във Вашите качества и професионализъм, но и във важността на работата, която изпълнявате и Вие, и дирекцията. Не беше лесно да вляза в ролята на политик, която е толкова различна от моя професионален опит. Знам, че подготовката за участие във всеки Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ е свързана с дълга и задълбочена подготовка, преглед на голям обем информация с дълга предистория, която трябва да бъде сериозно анализирана и представена накратко, но и придружена от координирана позиция, отразяваща интересите на България. Ще се върна малко по назад във времето, за да подчертая Вашите заслуги за успешното българско председателство на Съвета на Европейския съюз, задача, с която Ви е и Вашият екип се справихте впечатляващо. Не на последно място работата Ви за пълноправното присъединяване на България към Шенгенското пространство е Ваш постоянен ангажимент и лична кауза и съм убеден, че скоро ще можем да се поздравим и с това постижение. Чест и удоволствие за мен е да Ви връча това отличие и да изразя личната си и на ръководството на министерството признателност за работата Ви“, заяви министър Калин Стоянов при награждаването на Снежина Маринова.

В емоционално слово заместник министър Ивелина Дундакова, дългогодишен служител в ДЕСМС изказа своята и признателността на колегите от дирекцията за конструктивната и задълбочена работа под ръководството на Маринова. „Вие сте стожер на външните връзки на Министерството на вътрешните работи, но и паметта на тази дейност, изпълнявана през годините с дипломатичност, отговорност и професионализъм“.

Трогната и развълнувана съм от наградата, но и от оценката за работата на дирекцията, която ръководя, обърна се към Снежина Маринова към гостите на церемонията и благодари на ръководството на МВР, партньорите и приятелите на ДЕСМ. „Високо ценя отличието, връчено от Вас, господин министър, тъй като знам, че цените международното сътрудничество и неговата цел. 30 години работа са незначително време за международното сътрудничество, но достатъчен срок за създаване на дългосрочни партньорства и изграждане на мостове, по които можем да минем, ако се появят предизвикателства. Благодаря на колегите ми от всички структури на МВР и от дирекцията за екипната работа, за инициативността и смелостта им.

На церемонията по награждаването на Снежина Маринова присъстваха директори на структури на МВР, посланици и представители на дипломатически мисии у нас, служители на дирекцията.

c