Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

МРРБ даде зелена светлина на 26 инфраструктурни проекта в 5 общини в област Добрич

14 са проектите за град Добрич, на стойност над 34 милиона лева

МРРБ подписа 442 споразумения със 115 общини за изпълнение на общински инфраструктурни проекти в страната, съобщиха от министерството. За област Добрич са разписани 26 споразумения за проекти на общините Добрич, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла.

14 от проектите са в община Добрич, сред тях са Нов облик на централен пазар град Добрич и прилежащата му територия /8,6 млн. лв/, Битова канализация в кв. „Рилци“ – етапи V и VI /6,5 млн. лв./, Изграждане на нова сграда за Детска градина № 12 „Щурче“ /3,7 млн. лв./, ремонти на улици, основен ремонт на детска площадка в градски парк "Свети Георги" и др. Общана сума на проектите надхвърля 34 милиона лева.

Община Каварна е разписала споразумения за три проекта, Крушари – за два, Шабла – за пет, Тервел – за два.

Всички проекти в страната предвиждат проектиране, строителство, основен ремонт и реконструкция на общински обекти. Те са на обща стойност 971 милиона лева и ще се реализират и разплащат на траншове до края на 2026 г. Кметовете на общини са подписали над 200 от споразуменията, като останалите ще се сключат в следващи дни.

От местните администрации са подадени общо 1 159 заявления за финансиране на проекти, определени като приоритетни в Приложение № 3 към Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Екипът на МРРБ е обработил около 900 проекта, като допустими за финансиране и без забележки са 583 от тях на обща стойност над 1,13 млрд. лв.

„Хубаво е, че вече имате проведени обществени поръчки. След сключване на договорите можете да подадете заявление за авансово плащане“, каза и. д. министър на регионалното развитие Андрей Цеков на среща с кметове. Допълни, че при очаквани вероятно около 1300 строителни обекта по Инвестиционната програма за общински проекти, продължаващо жилищно строителство и саниране, програми за пътна и ВиК инфраструктура може да се окаже, че няма да има свободни строителни фирми.

c