Четвъртък, 21 септември 2023

21.09.2023

Последвайте ни

Момчил от Добрич постигна най-големия успех на българин в шаха за последните 5 г.

„Българска федерация по шахмат поздравява Момчил, майка му и треньора му с най-големия шахматен успех на българин в последните пет години“ – това заяви пред Про Нюз Добрич
Атанас Куртенков, президент на БФШ.

Припомняме, че преди дни 16-годишният Момчил Петков от Добрич се класира на първо място при състезателите под 18 години на тазгодишното Европейско индивидуално първенство по шах, което се проведе в Словения. С резултата си младата надежда на шаха постигна втора норма за най-високото звание в шахмата и му остава само още една стъпка, за да стане най-младият гросмайстор на България.

Възпитаникът на  Тодор Спиров и ЦСО-ШК Енергия 21 успешно завърши състезанието в Словения след много добра игра и завоювани 7 точки от 11 възможни точки.

Със стабилна и силна игра през целия турнир без нито една загуба – с три победи и осем равни срещи срещу десет гросмайстори и един фиде майстор и постигна норма за най-високото звание в шахмата, която е втора за младия състезател.

На церемонията по закриването Момчил получи и специална награда за 1-во място за най-добре представил се състезател под 18 години. На второ място е фиде майстор, а трети е гросмайстор.

c