Събота, 27 юли 2024

27.07.2024

Последвайте ни

Молебен за дъжд отслужи отец Михаил край генералтошевското село Кардам (СНИМКИ)

Молебен за дъжд и берекет отслужи отец Михаил от храм „Света Троица“ в Кардам. Земеделски стопани се събраха на богослужението, което се състоя в нива край генералтошевското село.

„Голяма сила има молитвата – и частната, и обществената. Но най-голяма сила има искрената молитва пред Бога. Днес отново сме събрани тук, за да се помолим заедно и всеки е дошъл според собствените си сили и според своята вяра в Бога“, каза отец Михаил.

„Започвам с това, че сме се събрали на молитва – преди всичко друго. Да, ще има и трапеза, но понеже четох някъде, че за да бъдат чути молитвите на християните, се дават две агнета курбан, трябва да кажа, че истинската жертва пред бога не е курбанът, а нашето смирение и покаяние“, допълни свещеникът.

Той увери земеделците, че молитвите им ще бъдат чути, защото Бог е милостив, но ще прати дъжд, когато трябва и колкото трябва, а не когато и колкото хората искаме. „Той е Творецът, а ние сме творението, което се радва на тези Божии дарове. Призвани сме да живеем в симфония с останалото творение и да не го унищожаваме“, каза още отец Михаил.

След молебена жени от Кардам изпълниха обичая „Пеперуда“ – също за призоваване на дъжд. После в центъра на селото бе раздаден курбан. 

c