Четвъртък, 09 май 2024

09.05.2024

Последвайте ни

Магазин за българска храна отваря в Добрич, печалбата се инвестира в с. Крагулево

Петият магазин за изцяло българска храна “Хора от народа” отваря врати в Добрич до края на февруари. Един от основателите на магазина Пламен Ангелов посочи пред Про Нюз Добрич, че храната е не само българска, а и чиста.

Новият магазин ще се намира на ул. “Отец Паисий” 54А до бензиностанция ЕКО и ще е разположен на 180 кв.м. площ.

Магазините набират популярност последните месеци, като вече са открити три магазина в София и един във Варна. Предстои и откриване на механа под същата марка в морския град.

Целта на магазините е да предоставят възможност на хората да се хранят с българска и чиста храна, сподели Ангелов. Освен това идеята на собствениците е да предоставят еднакви условия на труд за всички служители, независимо дали са в София, Варна или Добрич. Те получават една и съща заплата, а с разрастването на веригата магазини ще се търсят възможности и за по-големи възнаграждения, за да се връщат хора от чужбина и да работят тук.

Магазинът работи директно с производители, като стоката в магазина се предлага на цени, определени от земеделския стопанин или производител. 10% от печалбата на магазина отиват за село Крагулево, където има идея да се изгради най-големият рехабилитационен център в България за деца и възрастни хора, каза Пламен Ангелов.

Предприемачът от Добрич смята, че не е редно да се плащат стотици хиляди долари за рехабилитация на болни хора и деца в чужбина, а трябва да има достъпно място в страната. Целта е да се задържат и млади лекари и педиатри в страната, чрез предоставяне на място, където да упражняват професията си с достойни условия на труд.

Сред целите е и да се създаде общност в района на с. Крагулево от производители на чиста храна. Продукцията, която се продава в магазините сега е по възможност чиста, но процесът по изчистване на цялостното производство не е лесен, опасява се Ангелов. Тези производители, които са постигнали най-добро ниво на чиста продукция получават стикер “Одобрено от Хора от народа – качеството е гарантирано” след проверка на място в производството. 

Собственикът на магазина обяви предстоящото откриване във фейсбук по време на включване на живо от акция, която реализират с доброволческата организация от Добрич ДоброЖънци и неправителствената организация Гората.бг за засаждане на 300 дръвчета от люляк, липа, акация и гинко билоба в района на чешмата до с. Крагулево.

През 2023 година се проведе и първият Национален фолклорен събор "В сърцето на Златна Добруджа" в с. Крагулево с цел да се съхрани и популяризира българският фолклор. В изданието на събора участваха индивидуални изпълнители, дуети, триа, хорове, танцови състави, оркестри и народни читалища от цялата страна, а имаше и дрескод за дрехи с фолклорни мотиви. Гост на събитието бе и кметът на Община Добричка Соня Георгиева.

През 2024 година ще бъде организиран съборът за втора година, категоричен е Пламен Ангелов. Но предвижда още по-интересна програма и очаква много по-голям интерес.

Като част от концепцията за развитие на с. Крагулево Ангелов предвижда и създаване на екопътеки и екскурзии до природни забележителности в района на местност “Калето” за семейства, както и създаване на атракциони за деца и родители. Всичко това финансирано от магазини “Хора от народа”.

Снимка: Магазин на "Хора от народа" във Варна

c